AUDIO / Fii atent, nu fi distrat! Și un „i” a dispărut în neant!
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 13 mai 2016, 08:50
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 8 mai 2015)
Studenții mei din anul I sunt îngroziți de testul de gramatică pe care trebuie să îl treacă pentru a intra în examen. Asta fiindcă, de la an la an, ortografia absolvenților de liceu este tot mai aproximativă. Mă refer aici la ortografia celor care se înscriu la specializările Jurnalism, Publicitate sau Relații Publice de la Universitatea de Vest. Nu știu prea bine ce se întâmplă în școală, dar observ că acești adolescenți informați și inteligenți nu știu, pur și simplu, să scrie. Cred că prea puțini profesori mai au timp să arunce o privire pe eseurile lor pentru a le corecta și, de îndată, pentru a le explica unele greșeli de clasa a V-a. Știu, în curând se va comunica cu ajutorul unor desenuțe ce se cheamă emoticons sau smileys. Tradus, zâmbiliciuri, fiindcă primul emoticon a fost un cerc galben cu ochi și gură zâmbitoare. Emoticoanele însă nu se flexionează, adică nici nu se declină, nici nu se conjugă. Știu că unii s-au încruntat deja la declinare și conjugare, niște cuvinte din comuna primitivă, dar nu am ce face. Sunt plătit să mă refer exact la gramatică și, astăzi, o să vă fac părtași la o un mare secret gramatical: propoziția „Fii atent” nu se scrie la fel ca propoziția „nu fi atent”. Mă refer la verbul „a fi”.
De ce? Fiindcă verbul „a fi” are la modul imperativ pozitiv, la persoana a doua singular, o formă și, la negativ, o alta. În exemplele „fii atent”, „fii serios”, „fii deștept”, „fii generos”, „fii” se scrie cu doi „i”. La negativ, în schimb, „nu fi zgârcit”, „nu fi fraier”, se scrie cu un singur „i”. Știu, se aude la fel, dar problema, în gramatică, nu e cum se aude, ci cum e regula: iar regula spune că imperativul negativ se construiește cu negația „nu” plus infinitivul vervului de conjugat. Or, la infinitiv, verbul „a fi” se scrie cu un singur „i”.
Ceea ce face ca, la imperativul negativ să spunem „nu zice”, „nu face”, „nu pleca”. Observați că regula are sens dacă conjugăm verbul „a pleca”? „Pleacă de aici”, spre deosebire de „nu pleca din țară”.