AUDIO / Să fi avut noi, românii, și rădăcini cumane?
Articol de Dana Florea, 24 septembrie 2019, 10:58
Duminică, 18 august, marele nostru intelectual Neagu Djuvara ar fi împlinit 103 ani. S-a stins, acum un an, ceea ce înseamnă că trecut venerabila vârstă de 101 ani. Doctor în Drept la Sorbona, Djuvara a fost diplomat, istoric, jurnalist, scriitor și, dincolo de asta, asemenea aromânilor, un mare patriot anticomunist. Dar, spre deosebire de mulți aromâni, Neagu Djuvara a intuit deriva criminală a legionarismului și s-a delimitat net și definitiv, fiind unul dintre străluciții promotori ai democrației liberale. În cultura română, Neagu Djuvara va rămâne ca un istoric aparte fiindcă una dintre cărțile sale readuce în centrul atenției rolul cumanilor în formarea poporului român. Lucrarea a apărut în 2007 și poartă titlul Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Țării Românești. Înainte de a mă referi la aspectul lingvistic al rubricii de azi, trebuie să vă spun despre cumani că erau o populație ce venea din Asia, că vorbeau o limbă înrudită cu turca, că au avut un adevărat imperiu la anul 1200 ce cuprindea aproximativ jumătate din Muntenia de azi și că au fost creștinați la anul 1227. Iar Neagu Djuvara crede că familia Basarabilor a fost de origine cumană și că boierii de la curtea lor au avut majoritar nume cumane. De unde vine legendarul nume de Negru Vodă atunci? De la faptul că marea familie a cumanilor se distingea în cumanii albi și cumanii negri, aceștia din urmă fiind așezați și pe actualul teritoriu al României.
Iar toponimele, adică numele de locuri geografice, și antroponimele, adică numele de persoane ce par să vină de atunci sunt, între altele, Comana, Comănești, Coman. Dar și unul celebru politic: Teleorman.
(rubricã difuzatã în 20 august 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: facebook.com/DjuvaraNeagu)