AUDIO / Unt tartinabil, așa cum un politician e ministeriabil
Articol de Dana Florea, 17 aprilie 2019, 10:24 / actualizat: 18 aprilie 2019, 11:53
Ultimii ani de comunism au însemnat, în registru alimentar, o serie de privațiuni pe care propaganda comunistă le-a numit raționalizare. Am mai vorbit despre aceste lucruri de la microfonul acestei rubrici însă nu strică să ne readucem aminte că mezelurile erau o raritate, că laptele nu se mai zărea prin magazine după ora 8 dimineața, că o felie de cașcaval putea să fie un frumos cadou, că untul, pe lângă nefireasca lui paloare, ne era distribuit în rații de jumătate de pachet pe lună.
Ei bine, exact la aceste lucruri mă gândeam zilele trecute când am auzit un mesaj publicitar despre un unt „ușor tartinabil”. Mor de plăcere când aud asemenea cuvinte. Creativitatea lingvistică e o constantă și, cu mult înainte de război, circula un cuvânt de un ridicol desăvârșit pentru cel care și-l asuma. Despre o persoană care a fost pe lista de propuneri ministeriale a unui partid, se spunea că este „ministeriabil”. Ba chiar, așa cum aflăm dintr-un roman al lui G. Călinescu, unii își făceau cărți de vizită cu o asemenea specificare. Acum, DEX-ul ne spune că „ministeriabil” înseamnă o persoană care aspiră la demnitatea de ministru. Mă rog, nu comentez.
În fine, trebuie să vă spun că, din DEX, aflăm că tartina este o felie de pâine (unsă cu unt) pe care se așază o felie de brânză, șuncă, salam etc. De fapt, ca să simplific lucrurile, tartina este un fel de sandvici, numit de francezi așa pentru a nu preluat eponimul Sandwich, adică numele unui aristocrat englez, John Montagu, conte de Sandwich. Un împătimit al jocurilor de noroc care, pentru a nu mai pierdea timpul cu masa, cerea să i se aducă bucăți de carne între două felii de pâine. Dar francezii înțeleg prin tartină și o felie de pâine cu dulceață, de pildă. Ceea ce englezii nu ar fi făcut în ruptul capului.
(rubricã difuzatã în 6 martie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)