Întrebarea „Ce-i cu întrebările astea?” are sens de plural
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 19 februarie 2016, 09:48
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
Acum câteva zile, un amic mi-a spus că urmărește rubrica mea de la Radio Timișoara dedicată limbii române și, la finalul convorbirii, mi-a întins o capcană. După ce mi-a recomandat și rubrica lui Radu Paraschivescu de la un post TV, amicul a încheiat așa: „Foarte interesante observațiile tale, dar, la urma-urmei, ce-s cu toate emisiunile astea dedicate limbii române?”
„Ce-s cu” e o formulă greșită, de fapt un acord greșit, pe care o întâlnim adesea: „Ce-s cu banii ăștia pe masă?”, „Ce-s cu ochii ăștia triști?”, „Ce-s cu prostiile astea?”„Ce-s cu parlementarii ăștia urmăriți penal?” ș.a.m.d.
Forma corectă este „Ce-i cu toate emisiunile astea?”, „Ce-i cu banii ăștia pe masă?”, „Ce-i cu ochii ăștia triști?”, „Ce-i cu prostiile astea?” sau „Ce-i cu parlementarii ăștia urmăriți penal?” (Ultimul exemplu e nu doar corect, ci și reconfortant!)
Folosirea verbului „a fi” la plural nu are sens şi nu are legătură cu faptul că vorbim despre mai multe emisiuni, bani sau tot mai mulți parlamentari. Expresia „ce e cu” este impersonală, apare doar într-o întrebare și înlocuiește o serie de înțelesuri cum ar fi „ce se întâmplă, care este explicația?”. Ca dovadă că rămâne mereu la singular, vedem în următorul exemplu. Vom întreba mereu „Ce este cu voi aici?” și nu „Ce sunteţi cu voi aici?”
Așadar, la întrebarea greșit formulată „Ce-s cu emisiunile astea dedicate limbii române”, răspund, corect, așa: „Ce-i cu întrebările astea incorect formulate?”.