Un paseist nu este un fotbalist care dă pase bune, ci un om al trecutului
(rubricã difuzatã în 23 martie 2016)
Articol de Dana Florea, 22 ianuarie 2019, 11:25
Evident, „nostalgic” vine de la „nostalgie”, dar sensurile nu se aseamănă! Nostalgia e o trăire complexă, e un dor bolnav. E, în același timp, o relație cu ceva ce s-a petrecut, dar și cu ceva ce nu a avut niciodată loc. Dicționarele spun că nostalgia e un sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc drag, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. După cum e și o dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat.
Un nostalgic însă, în sens social, politic, e un om retrograd, încremenit în trecutul comunist, nereceptiv la economia de piață, la valorile democrației și, implicit, ale transpareței. Un nostalgic este un om care trăiește într-un trecut, dar și regretă un trecut mai sigur. Fie el un trecut comunist sau de altă natură. Iar un om ce trăiește în trecut se numește „paseist”, un neologism de origine franceză, unde trecut se spune „passé”.
(rubricã difuzatã în 23 martie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)