Uneori litera „h” produce ilaritate sau hilaritate?
(rubricã difuzatã în 11 septembrie 2018)
Articol de Dana Florea, 2 octombrie 2018, 08:44
Da, pentru hilar, în sensul de ceva ce produce râs, ilaritate, DOOM-ul a acceptat această formă, cu h, abia în a doua ediție. Forma hilar exista însă și înainte, dar se referea la un aspect anatomic. H inițial a dispărut din multe cuvinte cum ar eterogen, eteroclit, deși, în DOOM-ul vechi, la prefixul etero, apărea și varianta hetero. S-a păstrat însă în termenii medicali, științifici și în cuvântul heterosexual. Deși, cum bine știți, să fii astăzi heterosexual nu îți aduce mari avantaje… Dar asta e o haltă, pardon, o altă problemă și nu insist.
Să nu uit însă că am de tradus două cuvinte: eterogen e înțeles de îndată ce este pus în opoziție cu omogen și înseamnă „amestecat”. La fel ca eteroclit.
După cum ar trebui să mai adaug un amănunt important: înlăturarea lui h dintr-un cuvânt poate produce grave confuzii: halogen nu înseamnă deloc același lucru cu alogen. Halogen este un termen chimic, iar alogen înseamnă „străin”.
(rubricã difuzatã în 11 septembrie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)