Verbul „a mânea”, cam nocturn
(rubricã difuzatã în 6 decembrie 2018)
Articol de Dana Florea, 19 decembrie 2018, 12:39
Sigur, ar fi fost una dintre știrile minunate ce ar fi conferit emotivitate zilei noastre naționale. Ați ghicit, din păcate lucrurile nu s-au terminat cu bine pentru grupul de elevi fiindcă unuia dintre copii i s-a făcut rău și, astfel, profesorul și chiar părinții elevilor au devenit ținta unor reproșuri. Nu însă despre vina profesorului pasionat de excursii și de istoria românilor va fi vorba astăzi, ci despre un cuvânt pe care nu l-am mai auzit de mult și, ca să înțelegeți reformulez una dintre frazele de mai sus: „Noaptea însă i-a prins în oraș, așa că grupul a mas la Catedrala Unirii”.
Cred că toată lumea a înțeles enunțul, adică a înțeles cuvântul „mas”. Probleme se ivesc însă atunci când încercăm să spunem de unde vine participiul „mas”. Cu alte cuvinte care este forma de infinitiv. Să încercăm, așadar, un exercițiu logic: de la infinitivul „a rămâne”, avem participiul „rămas”, așa că, logic ar fi să avem verbul „a mâne”. Nu este așa însă: verbul la infinitiv este „a mânea” și, ați ghicit, înseamnă „a petrece undeva noaptea”.
(rubricã difuzatã în 6 decembrie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)