? Epicul din mitologie și fotbal
Articol de Dana Florea, 31 martie 2017, 07:00
Fiindcă ieri am intrat puțin pe terenul destul de accidentat al sportului, astăzi voi mai rămâne în aceeași zonă și vă reamintesc o incredibilă răsturnare de rezultat din fotbalul european: Barcelona a eliminat Paris Saint-Germain cu un incredibil scor de 6-1 parafat în ultimul minut al prelungirilor. Unii jurnaliști au titrat „Victorie epică”. Inițial, am fost tentat să spun că este încă un cuvânt adus cu forța din limba engleză și folosit de noua păsărească prea englezită. Nu e așa însă.
Dacă ne uităm în ultima ediție a DEX, citim că epic este adjectiv și că înseamnă trei lucruri apropiate ca sens: mai întâi, epic desemnează un text, o creație ce exprimă, în formă de narațiune, idei, sentimente, acțiuni etc. ale eroilor unei întâmplări reale sau imaginare. În al doilea rând, vorbim despre gen epic, unul dintre principalele genuri literare. Genul epic cuprinde diverse specii de narațiuni în versuri și în proză, dezvăluind cu o relativă obiectivitate portretul fizic și moral al personajelor, faptele lor, relațiile lor cu mediul înconjurător. În fine, cu sens figurativ, epic înseamnă demn de o epopee; ceva de proporții, vast, grandios.
Sceptic, am consultat și ediția princeps, din 1975, a DEX-ului și bănuiala mi s-a adeverit. Și în acea ediție apare sensul figurat citat mai înainte. Evident însă că folosirea adjectivului „epic” cu acest sens este încurajată de sensurile din engleză.
Așadar, atunci când spunem că un meci a fost epic eu traduc că a fost ca într-o înfruntare mitologică, epopeică!
(rubrică difuzată în 22 martie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/