? Prostituția, puțin altfel
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 6 iulie 2016, 08:16
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 4 martie 2016)
Verbul „a se prostitua” vine din limba latină și înseamna „a se expune în public”, cu sensul de a se degrada. Ne-am obișnuit să vorbim despre prostituție doar în termeni negativi. Citim in fiecare zi cel puțin câteva randuri despre profesioniste ale sexului, despre „pești”, adică proxeneți („proxenetos” înseamna intermediar pentru străini, pentru oaspeţi). La știri auzim despre trafic de carne vie, razii pe marginea șoselelor sau prin locuri rău famat. Cuvântul „famat” este interesant mai ales pentru mine ca jurnalist. În limba latină„fama” însemna, deopotrivă, „faimă, reputație” și „zvon, știre”.
Mă întorc la prostituție și vă reamintesc că, la un moment dat, presa dezbatea de zor oportunitatea legiferarii caselor de toleranță și se invocau argumente dintre cele mai solide cum ar fi un mai eficient control al SIDA și al bolilor venerice. Bolile zeiței Venera. Nu s-a spus despre prostituție că ea nu este doar “cea mai veche meserie din lume”, ci și o meserie care, în Antichitate, avea și un caracter ritualic, sacru. În anumite circumstanțe, desigur.
Nu este vorba despre o incapacitate de înțelegere a omului modern, ci de o clară diferență de mentalitate. Fiindcă e greu de crezut ca un om moral al zilelor noastre să înțeleagă și să aprobe, de pilda, gestul marilor familii ale Greciei sau Romei antice de a-și prostitua fiica/fiicele în diverse temple! Mai mult, un european modern nu ar înțelege cum virginitatea fecioarelor se oferea tot în spațiul sacrat al templului, unui zeu. Și nici nu ar pricepe in ruptul capului cum preotesele unor culte, hierodulele, practicau prostituția și se bucurau de întreaga prețuire a comunității. Asemenea gheișelor japoneze, despre care Rob Marshall a făcut un film recent premiat.
Închei rubrica de azi prin a spune că, de prostituție se leagă și un fenomen mai puțin alăturabil, dar omniprezent în societatea modernă : publicitatea. Se pare că primul mesaj publicitar în accepțiunea contemporană a termenului ar fi fost lansat de prostituatele Greciei antice. Ele aveau niște sandale speciale pe ale căror talpi era matrița îndemnului „Urmează-mă!” ce rămânea scris pe nisip.
Apropo, „gheișă japoneză” cred că e un pleonasm.