? Scolastică și școală, în septembrie
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 6 septembrie 2016, 09:05
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 1 septembrie 2016)
Mai sunt relativ puține zile până la începerea școlii, așa că televiziunile dedică acestui eveniment cele mai diverse abordări. Ca de obicei, aflăm cu un procent îngrijorător din clădirile cu destinație școlară nu au încă o serie de avize. Ca de obicei, începutul anului școlar ne ia prin surprindere asemenea unui cutremur iscat din senin. Dar nu despre toate astea vreau să vorbesc acum, ci să vă atrag atenția asupra unui adjectiv aiuritor pe care un parlamentar l-a folosit acum câteva zile. Nu mai știu exact despre ce județ era vorba fiindcă am deschis televizorul în toiul unei conversații despre școlile nereparate, neigienizate etc. La un moment dat, invitatul cu pricina scoate o perlă de așezat în crescătoria cu aberații. „Nu dețin informații exacte despre situația scolastică din județul nostru”.
Desigur, vorbitorul voia să spună, prin cuvântul „scolastică”, ceea ce se referă la școală în general. Dicționarul are însă o cu totul altă părere. Prin scolastic, se înțelege un curent filosofic dominant în Evul Mediu în Europa Occidentală creștină, ce îmbina dogmele religioase cu tradiția mistică și intuitivă a filosofiei patristice, iar mai târziu cu aristotelismul. Prin extensiune, scolastică înseamnă un mod de gândire și de activitate intelectuală formalistă, pedantă, ruptă de viață, de experiență.
Ca să fie clar, lămuresc și un alt cuvânt, patristic, ce se referă la textele Părinților Bisericii, adică la cei care au pus bazele Bisericii Creștine.
(Foto: pixabay.com)