Despre astenia de primăvară în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Astenia de primăvară este o stare de epuizare fizică și oboseală mentală însoțită adeseori și stări depresive declanșate de schimbarea anotimpurilor. Printre simptome se numără irascibilitatea, lipsa de energie, lipsa poftei de mâncare, durerile de cap, stare de somnolență în timpul zilei și insomnie în timpul nopții, schimbări de dispoziție, tulburări ale ritmului cardiac, crampele musculare și căderea părului. Simptomele asteniei de primăvară apar de obicei odată cu creșterea duratei zilei și scăderii nopții, pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni, iar intensitatea este diferită pentru fiecare dintre noi. Cercetările arată că astenia de primăvară afectează în special adulții și vârstnicii, nivelul de energie al acestora scăzând pe măsură ce organismul resimte o solicitare mai mare odată cu creșterea duratei zilei.
Articol de Dana Florea, 18 aprilie 2023, 10:24
Astenia de primăvară trece de regulă de la sine dar pot fi făcuți mai mulți pași pentru gestionarea stărilor emoționale în această perioadă. Odihna este deosebit de importantă pentru refacerea organismului și este recomandat să avem un regim de viață echilibrat. De asemenea, o dietă ce conține vitamine și minerale, duce la o atenuare a simptomelor asteniei de primăvară. Soarele este cea mai bună sursă de vitamina d și putem să mergem în natură pentru a ne bucura de clipe frumoase alături de cei dragi. În fiecare zi putem să ne plimbăm 15-20 minute pentru a pune corpul în mișcare, dar și pentru a evita aglomerația din trafic, care ne face mai irascibili.
Simptomele asteniei de primăvară trec de la sine în cel mult trei săptămâni dar intensitatea diferă de la om la om, astfel că pot apărea și cazuri în care acestea persistă sau se agravează. Dacă simțim că ne lipsește motivația pentru interacțiunile sociale, nu mai avem putere să facem activități care înainte ne făceau plăcere putem să apelăm la medicul de familie și la alți specialiști pentru a putea să gestionăm mai ușor această perioadă.
Psiholog Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixbay.com)