Despre astenia de primăvară în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Astenia de primăvară reprezintă un cumul de manifestări fizice și psihice care apar la începutul sezonului cald, iar simptomele sunt: irascibilitate, dispoziție depresivă, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, tulburări ale ritmului cardiac, apariția crampelor musculare și căderea părului.
Articol de Dana Florea, 26 aprilie 2022, 11:27
De-a lungul timpului au fost identificate mai multe cauze ce pot să ducă la astenia de primăvară:
– nivelul scăzut de melatonină (hormonul somnului) poate să ducă la insomnie și irascibilitate, iar deficitul de serotonină este responsabil pentru apariția episoadelor depresivereducerea capacității de concentrare și scăderea apetitului.
– primăvara este anotimpul în care natura renaște, dar cu toate acestea suntem nevoiți să ne adaptăm la creșteri și scăderi bruște alte temperaturii, precipitații mixte și perioade scurte de viscol care ne pot influența funcționarea de zi cu zi.
– în sezonul rece alimentația noastră se bazează pe grăsimi animale, carbohidrați și zaharuri, fiind necesar să facem o schimbare în regimul alimentar prin includerea fructelor și a legumelor pentru a căpăta energia de care avem nevoie.
Vă oferim câteva sugestii pentru gestionarea stărilor emoționale atunci când apare astenia de primăvară:
– soarele este cea mai bună sursă de vitamina D și putem să mergem în natură pentru a ne bucura de clipe frumoase alături de cei dragi. În fiecare zi putem să ne plimbăm 15-20 minute pentru a ne pune corpul în mișcare și nu mai suntem nevoiți să petrecem mult timp în trafic.
– odihna este importantă pentru refacerea organismului și este recomandat să dormim cel puțin 7 ore pe noapte pentru a fi eficienți în timpul zilei.
Fiecare persoană poate să aibă simptome diferite atunci când se confruntă cu astenia de primăvară , iar dacă simțim că ne lipsește motivația pentru interacțiunile sociale, nu mai avem putere să facem activități care înainte ne făceau plăcere, avem gânduri sau tentative suicidare putem să apelăm la medicul psihiatru și la psihoterapeut pentru a trece mai ușor peste aceste stări.
Psihoterapeut: Ioana Eva Cădariu: