Despre atașamentul dezorganizat în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
În rubrica de astăzi vom discuta despre atașamentul dezorganizat. Acesta se dezvoltă atunci când copilul simte că nu se poate baza pe îngrijitor și a trecut prin abuzuri repetate în familie. Copiii care au fost abuzați de persoanele semnificative din viața lor simt că sunt în pericol tot timpul și nu știu dacă pot avea încredere sau nu în cei care i-au crescut. Adulții au dificultăți să își regleze emoțiile și simt că îți pierd rațiunea în momentele stresante, atât în viața de cuplu, cât și în relațiile cu familia sau cu prietenii. Persoana cu atașament dezorganizat va căuta apropierea de partenerul de cuplu, dar în același timp va respinge afecțiunea care îi este oferită, iar asta poate să ducă la conflicte frecvente în relație. Atunci când emoțiile devin puternice pot fi percepute ca periculoase și individul se poate orienta spre consumul de alcool, substanțe, jocuri de noroc și relații sexuale pentru a-și diminua disconfortul interior.
Articol de Dana Florea, 15 noiembrie 2022, 14:06
În psihoterapie se realizează un interviu de atașament prin care putem să explorăm într-un spațiu sigur ce impact a avut relația pe care am construit-o cu părinții asupra dezvoltării noastre. Identificarea stilurilor de atașament ne ajută să ne cunoaștem în profunzime și să vedem ce nevoi avem în relație și cum le putem îndeplini într-o manieră care să nu ducă la deconectare.
Stilurile de atașament sunt legate de emoțiile noastre și este recomandat să ne uităm cu blândețe spre trecutul nostru pentru a vedea dacă în familia noastră a fost încurajată exprimarea emoțiilor sau mai degrabă am fost nevoiți să le ascundem pentru a evita conflicte sau situații tensionate. Acceptarea propriei noastre persoane atât cu părți pozitive, cât și negative reprezintă un alt pas spre schimbare, deoarece în terapie nu vom fi judecați după cum am ales să acționăm în trecut, iar terapeutul va rămâne alături de noi chiar și atunci când ne va fi greu să explorăm anumite emoții și amintiri.
Psiholog Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixabay.com)