Despre beneficiile somnului în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Somnul este un factor important din viața noastră, fiind un proces fiziologic esențial. În timpul somnului ne ajutăm creierul și organismul să funcționeze bine, iar lipsa somnului ne poate predispune la multe boli. Pentru adulți se recomandă undeva la 7-9 ore de odihnă, iar pentru copii 10-11 ore.
Articol de Dana Florea, 18 ianuarie 2022, 10:42
Dacă nu dormim suficienţ în ziua următoare vom avea dificultăți pe mai multe planuri, în special cel profesional. La job putem observa că devenim mai iritați decât de obicei și avem o greutate în a lua decizii.
Care sunt beneficiile somnului?
Scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Dacă nu dormim îndeajuns vom avea un ritm cardiac crescut și ne va crește tensiunea arterială.
Un somn bun ne va ajuta să avem un sistem imunitar mai puternic, iar în anotimpul rece nu o să ne confruntăm des cu răceală sau cu gripă.
Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu somnul și studiile ne arată că vom lua în greutate dacă dormim mai puțin de 7 h/noapte. A doua zi vom avea nevoie de o cantitate mai mare de mâncare, deoarece ne simțim fără energie și în timp cântarul ne arată că se produc schimbări.
Perioadele stresante din viața noastră se pot asocia cu lipsa de somn și poate am observat că devenim mai anxioși și mai triști dacă nu avem o perioadă de odihnă pentru a ne reîncărca bateriile.
Atunci când avem examene la școală sau la facultate este important să ne odihnim și să nu stăm până târziu, fiindcă somnul ne va ajuta să procesăm mai bine informația și să avem o performanță mai ridicată în timpul evaluărilor.
Vă recomandăm să puneți somnul pe primul loc, deoarece așa puteți să începeți anul în forță și să vă îndepliniți obiectivele din 2022.
Psihoterapeut: Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixabay.com)