Despre ”Blue Monday” sau „Lunea cea tristă” în rubrica Recomandarea psihologului, marți, la Radio Timișoara
Blue Monday sau „Lunea cea tristă” este considerată a fi data de 17 ianuarie (a treia săptămână din luna ianuarie). Au fost realizate o serie de formule matematice pentru a se calcula care sunt cele mai deprimante zile și s-a ajuns la concluzia că în luna ianuarie motivația persoanelor este mai scăzută decât în alte perioade ale anului.
Articol de Dana Florea, 11 ianuarie 2022, 10:41
După cum știm, luna ianuarie ne aduce multe schimbări, dar și o serie de responsabilități vin la pachet, cum ar fi plata impozitelor, a ratelor și a facturilor care au suferit modificări în ultimele luni. Toate aceste activități pe care le avem de făcut ne scad motivația și este normal să avem momente când suntem „îngroziți” sau „speriați” de cât este nevoie să plătim la diferite instituții ale statului. Ca să trecem mai ușor peste această perioadă din an avem o serie de recomandări pentru dvs:
– Realizați o listă cu toate activitățile pe care le aveți de făcut în luna ianuarie. În această manieră vă puteți face o idee cât ar fi costul facturilor pentru utilități și ce eforturi este nevoie să realizați pentru ca la sfârșitul lunii să nu fiți în pierdere.
– Legat de nivelul nostru de motivație ar fi bine să încercăm să nu amânăm sarcinile pe care le avem la job. Știm că vremea de afară ne poate scădea motivația și am prefera să bem o cană de ceai sau cafeaua preferată decât să deschidem calculatorul, dar avem sarcini pe care este necesar să le finalizăm. La începutul zilei de lucru putem să ne stabilim niște obiective pe care să le îndeplinim pentru a putea fi cât mai eficienți.
– În această perioadă am avut multe momente frumoase alături de cei dragi (Crăciunul, Anul Nou, Sfântul Ion), iar după aceste sărbători un obiectiv pe care ni-l propunem este să facem schimbări cu privire la regimul alimentar. Consumul fructelor și legumelor ne va aduce aportul necesar de energie și putem să lucrăm cu spor dacă suntem atenți la ce punem în farfurie. Plăcerile noastre vinovate precum mâncarea de tip fast-food sau dulciurile ne dau o stare de bine pe moment, dar mai târziu putem să ne confruntăm cu stări de somnolență, lipsă a motivației pentru a ne realiza activitățile din viața de zi cu zi.
Sperăm că aceste recomandări vor fi de folos pentru dvs și vă dorim mult spor în anul 2022.
Psihoterapeut Ioana Eva Cădariu: