Juridic | Demisia fără preaviz
Bine v-am regăsit, dragi ascultători !
Articol de Dana Florea, 24 aprilie 2023, 19:11 / actualizat: 29 mai 2023, 11:36
În rubrica de astăzi voi raspunde unei ascultatoare din Reșita care ne întreabă dacă are posibilitatea legală de a-și da demisia fără să acorde angajatorului termenul de preaviz, în condițiile în care, citez : ” salariul nu mi-a fost plătit de 2 luni și mi se solicită în mod constant să lucrez peste program fără a-mi fi plătite orele suplimentare „.
Codul Muncii reprezintă actul normativ de referință în reglementarea relațiilor dintre angajați și angajatori, acesta definind demisia ca fiind ” actul unilateral de voință al salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.”
Observăm, așadar, că acordarea termenului de preaviz este o conditie esențială pentru validitatea actului juridic de încetare a contractului individual de muncă la inițiativa angajatului, adică a demisiei.
Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă (inclusiv martori).
La rândul său, salariatul are dreptul de a nu motiva demisia, respectiv de a nu comunica angajatorului motivele pentru care recurge la aceasta masură.
Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
Este important de subliniat faptul că pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele. Aceasta înseamnă că atât prestarea muncii de către salariat, cât și remunerarea acesteia de catre angajator se impune a fi respectate intocmai ca si in perioada de derulare normala a contractului de munca. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Contractul individual de muncă inceteaza la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv. Altfel spus, în cazul demisiei salariatului, termenul de preaviz este un beneficiu acordat de legiuitor angajatorului menit să permită acestuia să își reorganizeze activitatea sau, dupa caz, să găsească un nou angajat pe postul detinut anterior de angajatul demisionar. În aceste condiții, angajatorul poate renunța la termenul de preaviz, caz în care contractul de muncă poate înceta la orice dată anterioară expirării acestui termen.
În situații excepționale, Codul Muncii prevede că salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își indeplineste obligatiile asumate față de acesta prin contractul individual de muncă, situatie în care înțelegem ca s-ar încadra ascultatoarea noastră. Cu toate acestea, îi recomandam prudență în alegerea acestei modalități de încetare a contractului individual de muncă, fiind necesară punerea în balanță a beneficiului eliminării unui termen de preaviz de maxim 20 de zile lucratoare cu eventualitatea unei desfaceri disciplinare a contractului individual de muncă sau chiar cu anumite daune ce pot fi solicitate în acest context de angajator. Nu în ultimul rand, subliniem și faptul că în cazul oricărui litigiu este necesară prezentarea unor probe clare ale tuturor încalcărilor invocate de oricare dintre parti.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr. 14A.
Avocat Florentina Folea:
Rubrica juridică este difuzată pe frecvențele noastre în fiecare zi de luni. O regăsiți și aici, pe site.