Despre hărțuirea online, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Conform studiului realizat de Organizația Salvați Copiii în 2021, 37% dintre elevi spun că au fost jigniți pe Internet, iar 49% dintre ei au găsit conținut online ce i-a făcut să se simtă inconfortabil. Internetul a devenit o unealtă esențială pentru toți în zilele noastre, dar cu toate acestea poate fi un loc riscant pentru mulți copii și adolescenți. În ultimii ani se vorbește despre agresiunea online în care victima este urmărită pe diferite platforme, iar agresorul nu ține cont de viața privată a acesteia. Experiențele negative pe care copiii și adolescenții le au pe Internet pot duce la scăderea stimei de sine, depresie, anxietate și în unele cazuri se poate ajunge la suicid. Ce putem face dacă suntem în situația de a fi șantajați pe Internet?
![Despre hărțuirea online, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara Despre hărțuirea online, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2022/02/online.jpg)
Articol de Dana Florea, 15 februarie 2022, 10:10
Un prim pas este de a discuta cu părinții și apropiații despre experiențele avute. De multe ori victima simte rușine când este amenințată și nu dorește să se îndrepte spre mediul social, deoarece își imaginează că va fi judecată. Atunci când petrecem timp alături de copii putem vorbi cu ei despre riscurile la care ne expunem când vorbim cu necunoscuți pe Internet și un aspect esențial este ca ei să știe că le vom oferi suportul indiferent de ce se va întâmpla în mediul on-line.
Următorul pas este să ne adresăm autorităților competente și să povestim prin ce am trecut. Este recomandat să strângem probe în momentul când suntem amenințați pentru că hărțuirea online reprezintă o infracțiune și se pedepsește conform legii.
Când suntem amenințați pe Internet simțim că nu mai avem siguranță și că ne-a fost luată libertatea, iar căutarea suportului psihologic ne poate ajuta, fiindcă avem ocazia de a vorbi cu un specialist despre toate stările prin care trecem, precum frică, anxietate, rușine, neajutorare. Agresorul se așteaptă ca noi să nu facem un pas concret, dar prin expunerea situației în fața celorlalți vom recăpăta controlul asupra vieții noastre.
Psihoterapeut: Ioana Eva Cădariu: