Despre singurătatea de sărbători, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Singurătatea este un sentiment care apare în perioada sărbătorilor, deoarece vedem în jurul nostru conturată ideea de familie perfectă și ne consumăm atunci când așteptările noastre nu sunt conforme cu realitatea. Sărbătorile nu înseamnă doar armonie și pace atunci când suntem singuri și avem câteva recomandări pentru dvs în luna decembrie.
Articol de Dana Florea, 13 decembrie 2022, 10:36
1. Eliminați cuvântul „trebuie” din vocabular. În aceste zile trăim cu impresia că trebuie să cumpărăm cadouri scumpe, trebuie să arătăm bucurie și fericire, trebuie să simțim spiritul sărbătorilor, dar toate aceste lucruri ne vor adânci și mai mult singurătatea dacă nu ne dăm voie să stăm cu emoțiile din interiorul nostru. Acest moment poate fi prilejul în care putem să reflectăm și să vedem ce emoții încearcă să iasă la suprafață, dar noi încercăm să nu le dăm atenție. Dacă simțim că e dificil să gestionăm singurătatea e recomandat să fim alături de persoane care în mod autentic sunt interesate de starea noastră emoțională și să încercăm să vorbim cu ele despre ce este în interiorul nostru. De multe ori ni se conturează în minte ideea că am putea fi o povară pentru apropiații noștri, dar aceste gânduri vor face ca singurătatea să fie și mai puternică, iar noi vom ajunge să ne izolăm.
2. Cel mai bun leac pentru izolare sunt relațiile pe care le-am creat de-a lungul timpului, iar nevoia de a fi ascultați și validați este normală, chiar dacă avem tendința să credem că reprezintă un semn de slăbiciune.
3. Sărbătorile ne pot face să ne întoarcem la fostele relații dacă suntem singuri, iar asta poate fi un mecanism de auto-sabotare, deoarece nu ne mai leagă emoții de acele persoane, ci doar un sentiment de familiaritate. Înainte de a contacta foștii parteneri e recomandat să fim sinceri cu noi și să vedem dacă acolo mai există sentimente sau fugim spre trecut pentru a nu fi în contact cu singurătatea.
4. Majoritatea persoanelor percep singurătatea ca pe un lucru rău sau ca pe un eșec și e bine să analizăm de unde vin aceste credințe. Putem să ne dăm timp pentru a vizualiza cum a fost percepută singurătatea în familia noastră de origine, iar împreună cu un psihoterapeut avem oportunitatea de a explora în adâncime tiparele de gândire care ni s-au conturat de-a lungul vie?ii.
Vă dorim zile liniștite.
Psiholog Ioana Eva Cădariu: