Exercițiu pentru creșterea încrederii în sine înaintea unei competiții sportive, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Andrei este sportiv de performanță, iar în ultima perioadă s-a confruntat cu stări de anxietate, deoarece se apropie o competiție și îi e teamă că nu va avea o performanță bună. În următoarele rânduri vă prezentăm un exercițiu pe care puteți să îl realizați pentru a crește încrederea în sine.
![Exercițiu pentru creșterea încrederii în sine înaintea unei competiții sportive, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara Exercițiu pentru creșterea încrederii în sine înaintea unei competiții sportive, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2022/07/sport.jpg)
Articol de Dana Florea, 12 iulie 2022, 09:39
Găsiți un loc confortabil din casă și reamintiți-vă un moment în care ați avut o performanță foarte bună. În primul rând, reamintiți-vă vizual cum ați fost atunci când ați avut o performanță bună. Focusați-vă pe senzațiile din corp și încercați să obțineți o imagine cât mai clară a modului în care ați arătat atunci când ați jucat foarte bine. Apoi, reproduceți în minte sunetele pe care le-ați auzit când ați jucat foarte bine, cu accent pe dialogul intern. Cum este acest dialog? Ce vă spuneți despre propria persoană în acele momente? Care este răspunsul intern atunci când vă confruntați cu adversități în timpul jocului? În final, rememorați senzațiile din corp pe care le-ați avut când ați jucat bine. Cum vă simțiți picioarele și mâinile? Vă simțiți mușchii încordați sau relaxați? Rămâneți acum concentrat pe senzațiile asociate cu un meci foarte bun. După realizarea acestui exercițiu puteți să vă notați într-un jurnal cum v-ați simțit și ce gânduri au apărut în mintea dvs cu privire la performanța sportivă.
În practicarea sportului de performanță un rol vital îl joacă antrenorul, relația stabilită cu echipa și suportul din partea familiei. Lipsa de încredere în antrenor poate afecta concentrarea și poate reduce motivația. Prin urmare, este necesară o sporire a încrederii. Puteți discuta despre rolul, responsabilitățile fiecărui membru al echipei, inclusiv ale antrenorului și ale preparatorului fizic. Dacă rolul și responsabilitățile sunt clare, atunci se pot face pași pentru a crește încrederea în sine.
Vă dorim o săptămână frumoasă și aștept în continuare sugestii pentru viitoare rubrici la adresa secretariat@radiotimisoara.ro.
Psiholog Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixabay.com)