Juridic | Ce se întâmplă dacă ești chemat la un interogatoriu și nu te prezinți?
Mă bucur să vă reîntâlnesc, dragi ascultători, în cadrul rubricii noastre juridice !
Articol de Dana Florea, 6 noiembrie 2023, 10:33 / actualizat: 3 februarie 2024, 11:29
Întrebarea de astăzi ne-a fost adresată de un ascultător din Timișoara care ne-a rugat să îl sprijinim în clarificarea următoarei probleme cu care se confruntă: « Am fost dat în judecată de un vecin care mă acuză că am mutat gardul despărțitor dintre grădinile noastre și că din această cauza terenul vecinului este mai mic. Eu nu am făcut așa ceva, mai ales că am cumpărat casa cu gradina în urmă cu cca 10 ani, iar gardul este exact același pe care l-am găsit. Am primit acum citație în proces în care scrie că sunt chemat personal la interogator, dar nu stiu ce înseamnă asta. Eu sunt la serviciu și nu pot să merg la judecătorie, însă cineva mi-a spus că voi fi amendat dacă nu mă prezint. Vă rog să îmi spuneți ce am de făcut »
Interogatoriul reprezintă o modalitate prin care una dintre părțile din proces poate obține o mărturisire în fața instanței din partea părții adverse, cu privire la împrejurări de fapt care au legătură cu obiectul procesului.
Interogatoriul (sau mărturisirea judiciară, cum se mai numește) este așadar un mijloc de probă utilizat în cadrul procesului civil care, odată ce este încuviințat de către instanță, devine obligatoriu pentru toate părțile din proces.
Mărturisirea judiciară este obținută în cursul judecății în fata instanței de judecată, prin intermediul unui set de întrebări formulat de către partea adversă, căreia instanță i-a încuviințat o asemenea probă . Constituie mărturisire judiciară și cea făcută de una din părți în mod spontan, fară a fi întrebată prin interogatoriu, instanța consemnând mărturisirea în cuprinsul încheierii de ședință.
În situația în care instanță de judecată a încuviințat proba cu interogatoriul, partea în folosul căreia a fost încuviințată proba, vă trebui să formuleze în scris setul de întrebări pe care dorește să îl adreseze părții adverse.
La termenul de judecată stabilit de instanță și la care cel citat este obligat să se prezinte, întrebările sunt adresate de judecător, fiind consemnate în scris în cadrul ședinței. Cel chemat să răspundă la interogatoriu este obligat să răspundă fără să poată citi un proiect de răspuns scris în prealabil, însă, cu încuviințarea instanței, se poate folosi de însemnări cu privire la cifre sau denumiri.
Dacă partea chemată la interogatoriu, fară motive temeinice, refuză să răspundă la întrebări sau nu se înfățișează, instanța de judecată poate considera aceste împrejurări ca o mărturisire deplină în folosul părții care a propus interogatoriul.
Prin urmare, în situația descrisă de ascultătorul nostru, neprezentarea acestuia la interogatoriu vă putea fi considerată de instanță de judecata ca o recunoaștere a faptelor care îi sunt imputate de către partea adversă (adică de vecinul sau), cu consecința admiterii cererii acesteia din urmă, ceea ce înțelegem că ascultătorul nostru nu dorește.
Recomandăm așadar ascultătorului nostru să întreprindă demersurile necesare la angajatorul sau pentru a primi o învoire de la serviciu în ziua și ora la care este chemat să se prezinte la interogatoriu, prezentând că dovada chiar citația primita din partea instanței.
În cazul în care, în mod excepțional, acesta nu se poate prezenta la interogatoriu, îi recomandăm să depună la dosarul cauzei o cerere de amânare, din care să rezulte motivele temeinice pentru care nu se poate prezenta, solicitând totodată instanței de judecată amânarea interogatoriului pentru o data ulterioară la care poate fi prezent.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr. 14A.
Vă mulțumesc!
(foto: pixabay.com)