Juridic | Este angajatorul obligat să ofere tichete de masă angajaților?
Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Articol de Dana Florea, 31 iulie 2023, 11:24 / actualizat: 3 februarie 2024, 11:29
Un ascultător din Lugoj ne-a transmis următoarea întrebare: „Sunt angajat la o firma din oraș. Patronul ne dă tichete de masă în valoare de 15 lei pe zi lucrată. Am auzit la televizor că se mărește valoarea tichetelor de la 30 de lei la 35 lei și apoi la 40 lei, însă nouă ni se dă doar 15 lei. L-am întrebat pe patron și mi-a spus că nu e obligat să le mărească și că, și dacă ar vrea, nu poate că nu are de unde. Vă rog să îmi spuneți daca este legal cum procedează sau ar trebui să facem o sesizare la inspecția muncii să verifice situația”.
Se impune să precizam încă de la început că, potrivit legii, tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar, că alocaţie individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare. Tichetele pot fi utilizate în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
În ceea ce privește condițiile de acordare a tichetelor de masa, acestea sunt rezultatul unei negocieri dintre angajatori și angajați. În cazul companiilor de dimensiuni mai mari, aceste elemente sunt cuprinse în contractul colectiv de muncă, în timp ce în cazul firmelor mai mici, în regulamentul intern comunicat tuturor angajaților. Trebuie avut în vedere și faptul că tichetele de masă pot face parte din pachetul salarial acordat unui angajat, însă nu sunt incluse în salariul lunar, ci reprezintă beneficii extrasalariale.
De asemenea, se impune să precizăm și faptul că tichetele de masă se acordă doar pentru zilele efectiv lucrate, nu și pentru cele în care angajații se găsesc, spre exemplu, în concediu de odihnă sau concediu medical. În acest sens, dispozițiile legale prevăd expres că un salariat poate utiliza, lunar, un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrate.
Față de întrebarea adresată de ascultătorul nostru, într–adevăr, plafonul până la care se poate stabili valoarea nominala a tichetelor de masă a tot crescut, însă angajatorii nu sunt obligați nici să acorde aceste tichete, iar dacă le acordă, nu sunt obligați nici să le acorde la valoarea maximă permisa de lege. Motivele pentru care angajatorii aleg să nu acorde tichetele de masa pot fi dintre cele mai variate (inclusiv lipsa unui buget suficient în acest scop, așa cum este cazul în situația descrisa de ascultătorul nostru), însă acest lucru nu reprezintă o încălcare a normelor legale incidente, ci este rezultatul unei decizii manageriale în urma negocierilor purtate cu angajații companiei.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
(Foto: pixabay.com)