Juridic | Imputarea pagubelor produse de un salariat
Mă bucur să vă reîntâlnesc, dragi ascultători, în cadrul rubricii noastre juridice!
Articol de Dana Florea, 13 noiembrie 2023, 10:06 / actualizat: 3 februarie 2024, 11:29
Întrebarea de astăzi ne-a fost adresată de un ascultător din Timișoara care ne-a transmis următorul mesaj : « Lucrez în cadrul unei firme mari din Timișoara de cca 3 luni. În urma cu 2 săptămâni am fost contactat de șeful meu direct care mi-a spus că s-a constatat că aș fi greșit niste piese la banda de producție și din cauza asta aș fi produs o pagubă pe care trebuie să o plătesc. Eu nu am înțeles despre ce este vorba și l-am rugat să îmi explice mai multe, însă mi-a spus că dacă nu plătesc paguba mă vă da afară și nici nu voi primi salariul pentru ce am lucrat până acum. Am întrebat colegii, iar unii dintre ei au spus că și ei au pățit așa, însă au plătit paguba către sef și totul a fost în regulă. Eu vreau să vă întreb daca este corect să se procedeze așa, pentru că o cunoștință mi-a spus că trebuie să se urmeze niste proceduri legale și nu este corect să îi dau banii în mana sefului »
Voi începe prin a preciza încă de la început faptul că nicio sumă de bani nu poate fi imputată de angajator salariatului în absenta unei cercetări disciplinare efectuată conform dispozițiilor Codului Muncii și din care să rezulte vinovăția salariatului în producerea pagubei respective.
Altfel spus, cercetarea disciplinară reprezintă o anchetă menită să stabilească vinovăția salariatului și întinderea pagubei ce îi este imputată, iar în absența ei aplicarea sancțiunii disciplinare nu are valoare juridică.
Cercetarea disciplinară implică o procedura strictă, care, din perspectiva angajatorului, presupune parcurgerea mai multor etape care includ desemnarea de către angajator a unei comisii de anchetă, dar și notificarea scrisă adresată salariatului prin care să i se solicite să participe la o întălnire în care să fie discutate și analizate toate aspectele care i se impută. În cadrul acestei întâlniri, salariatul are dreptul să se apere, aducând probele în acest sens, să motiveze acțiunea sau inacțiunea pentru care se solicită aplicarea sancțiunii, dar și dreptul de a fi asistat de un avocat.
Daca, după parcurgerea acestei proceduri de cercetare disciplinară, comisia de anchetă a decis că este justificată aplicarea unei sancțiuni disciplinare, această sancțiune vă trebui individualizată raportat la tipurile de sancțiuni prevăzute de Codul Muncii, și anume avertisment scris, retrogradarea din funcție, reducerea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă. În cazul în care din fapta săvârșită a rezultat un prejudiciu cauzat de salariat, tot comisia disciplinară, după ascultarea salariatului și analizarea tuturor elementelor care au condus sau contribuit la respectiva faptă, vă decide aplicarea sancțiunii prin imputarea prejudiciului în sarcina salariatului.
După ce comisia analizează faptele săvârșite de salariat și stabilește ce sancțiune trebuie dată, angajatorul vă dispune aplicarea acesteia printr-o decizie scrisă. Decizia de sancționare trebuie adusă la cunoștință angajatului în cinci zile calendaristice de la data emiterii, iar salariatul are posibilitatea contestării acesteia în instanță.
Față de procedurile mai sus indicate, raportat la situația descrisa de ascultătorul nostru, consideram că acțiunea sefului direct al acestuia de a-i solicita personal repararea prejudiciului, în absența unei decizii de sancționare emisă în urma parcurgerii procedurii de cercetare disciplinară, conform dispozițiilor Codului Muncii, este nelegală.
Recomandăm ascultătorului nostru că, în cazul în care măsurile de presiune asupra sa vor continua în sensul în care va fi în continuare presat să achite respectivele sume, să se adreseze conducătorului ierarhic superior șefului său direct printr-o sesizare scrisă solicitând clarificarea aspectelor mai sus menționate, sesizare pe care să o înregistreze și la departamentul de resurse umane al respectivei companii.
În cazul în care situația nu se vă clarifica nici în urma acestui demers, ascultătorul nostru se vă putea adresa organelor judiciare în vederea protejării drepturilor sale.
Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr. 14A.
Vă mulțumesc!
(Foto: pixabay.com)