Cine poate fi cenzor – Radio Timișoara și Federația TESLA în slujba proprietarilor de apartamente (rubrică interactivă)
Radio Timișoara împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Viața la bloc sau în orice condominiu este, deseori, mai complexă decât pare la prima vedere. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.
Articol de Dana Florea, 17 mai 2021, 15:45 / actualizat: 28 iulie 2021, 12:50
Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.
Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.
De aceea, într-un parteneriat Radio Timișoara, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de marți, în cadrul emisiunii PULSUL ZILEI, care se difuzează în intervalul orar 12,00 – 13,00, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la problemele care ne vor fi semnalate de ascultători.
Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: timisoara@federatiatesla.ro și secretariat@radiotimisoara.ro.
Cenzoratul. Cine poate fi cenzor și cum se alege acesta
Pentru prima ediție a rubricii noastre aducem în discuție una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă asociațiile de proprietari: alegerea sau desemnarea cenzorului.
Foarte multe asociații de proprietari ajung în situația în care nu pot desemna un cenzor din rândurile ei. De ce?
În primul rând trebuie știut care e rolul cenzorului și de ce acesta nu poate lipsi dintre asociația de proprietari.
Cenzorul este cel care verifică cum se cheltuie banii asociației de proprietari, asigurându-se că acest lucru se face corect și legal. Iar ca să facă acest lucru, el trebuie să aibă anumite studii de specialitate.
„Cenzoratul nu este opțional. Legea 196 / 2018 definește foarte clar rolul cenzorului și obligațiile lui. Altfel spus, funcția de cenzor este stabilită prin lege și mai mult decât atât legea stabilește și că această funcție nu poate fi îndeplinită de oricine, ci de o persoană cu studii de specialitate”, a declarat pentru Radio Timișoara, Stelian Cirț, președintele Federației TESLA.
În foarte multe asociații de proprietari, unde nu se găsesc persoane calificate să realizeze acest control, cenzorii trebuie angajați și plătiți, lunar.
Federația TESLA vine în întâmpinarea membrilor săi oferind gratuit serviciul de cenzorat.
Iată care sunt, concret, atribuțiile și obligațiile unui cenzor. „În primul rând, cenzorul verifică gestiunea financiar – contabilă. În al doilea rând, cenzorul verifică, lunar, execuția bugetului de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari. În al treilea rând, cenzorul întocmește trimestrial și anual Rapoarte privind gestiunea asociației de proprietari. În al patrulea rând, cenzorul asigură legalitatea Adunării Generale a Asociației de Proprietari”, a mai explicat Stelian Cirț, președintele Federației TESLA.
Pentru a găsi răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: timisoara@federatiatesla.ro și secretariat@radiotimisoara.ro.