? Marian Drăgulescu, inventatorul săriturii absolute
Săritura Drăgulescu. Titlul unui blockbuster al gimnasticii, un film în care fiecare cadru decupat reprezintă un instantaneu desprins din perfecțiune, o regie magnifică venită din imaginația celui care, de ani de zile, reinventează conceptul de artă a sportului.
Articol de Dana Florea, 25 iunie 2016, 08:49
Săritura Drăgulescu 2. Un salt la propriu mortal, granița dintre mai mult ca perfect și imposibil, cel mai greu exercițiu la sărituri văzut vreodată într-o sală de gimnastică.
Două personaje improbabile ale scenei sportului care au găsit un autor.
Două bijuterii pe care Marian Drăgulescu le cizelează necontenit și le oferă în dar, primind în schimbul lor, aproape de fiecare dată, singura distincție ce le poate onora: medalia de aur.
Zeița Fortuna i-a zâmbit însă prima oară lui Marian cu mult timp înainte, atunci când i-a ales drumul pe care avea să-l urmeze. Dacă tatăl său ar fi fost un om avut, tânărul din povestea noastră ar fi practicat înot și karate. Dar cum aceste sporturi erau mult prea costisitoare, Marian s-a refugiat în sala de gimnastică, acolo unde antrenamentele nu costau decât timp și sudoare. Sărituri, sol, inele, cal cu mânere, un carusel copleșitor care, pe cei mai mulți, îi face să renunțe. Marian Drăgulescu nu auzise însă de renunțare. Dacă exista un singur adevăr cunoscut și acceptat unanim în universul gimnasticii atunci acela era că nimeni nu poate fi niciodată ca Nadia Comăneci. Dar Marian Drăgulescu nu auzise nici de acest lucru. În 2004, la Campionatele Europene de la Ljubljana, Marian a cucerit 4 medalii de aur. Doar Nadia mai reușise această performanță!