Destinaţia zilei: Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari se află în în zona Subcarpaţilor Vâlcii, la Ocnele Mari. A fost de curând amenajată pentru turiştii care doresc să cunoască un loc special, unde să se simtă bine , dar şi să-şi îngrijească sănătatea.
Articol de Radio Timisoara, 29 iulie 2014, 23:45 / actualizat: 2 februarie 2024, 19:24
Despre mina de sare de la Ocnele Mari există însemnări încă din perioada dacilor. Conform descoperirilor arheologice, aici s-ar afla centrul tribal Buridava. Exploatarea minei a continuat şi pe timpul ocupaţiei romane. În 1957 mina a fost închisă din cauza unor surpări.
Oraşul subteran
Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari are o biserică, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, terenuri de fotbal, de baschet, de tenis, masă de biliard, locuri de joacă pentru copii. Găzduieşte evenimente culturale care îmbogăţesc modul de petrecere a timpului în salină.
La orice pas te poţi opri pe o băncuţa sau un taburet din trunchi de copac, în aşa fel încât momentele petrecute în oraşul subteran sa fie plăcute.
Zona de vizitare este amenajată la 225 de metri faţă de nivelul mării . Lungimea galeriei de acces este de 1300m. Suprafaţa amenajată pentru turişti şi în scopuri comerciale şi de relaxare e de 20 000 m2.Inaltimea camerelor este de 8m.
Intrarea în salină se face cu autobuze de transport în comun.
Aerul din salină este foarte sănătos şi indicat pentru cei cu probleme respiratorii. Aici un timp de 30min pana la 60minute poate aduce beneficii celor cu răceli uşoare, celor cu astm, celor cu emfizem pulmonar, celor cu diverse alergii, rinită cronică, bisinoza, silicoză gr I şi gr II, amigdalită cronică, etc. Temperatura interioară este de 13-15 grade Celsius.
În Ocnele Mari se poate din ajunge Râmnicu Vâlcea, parcurgând 12 km pe drumul DN67.