Personalitatea zilei: Andrei Șerban – o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial
Regizorul român care după părerea multora a împărţit istoria teatrului în epoca de dinainte şi cea după – Andrei Serban, s-a născut la 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, după ce a urmat mai întâi actoria şi apoi regia.
Articol de Dana Florea, 18 octombrie 2015, 09:50
Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, un lăcaş plin de efervescenţă creatoare. Aici a pus în scenă primele sale spectacole între care Iulius Cezar de William Shakespeare sau Omul cel bun din Siciuan – de Bertolt Brecht.
Momentul de cotitură în carieră apare atunci când este invitat în 1969 de Ellen Stewart – director al companiei „La MaMa”, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. În 1970 a plecat la Paris şi a studiat La Centrul Internaţional de Cercetări Teatrale al lui Peter Brook, Andrei Şerban devenindu-i asistent. În toamna anului 1971, Andrei Serban hotărăşte să lase în urmă România şi alege America. La sfârşitul acelei toamne, acum mai bine de 40 de ani, începea o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial: Trilogia antică. Spectacolul este considerat drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti de la sfârşitul de secol XX.
Eseistul şi teatrologul Doina Madola este de părere că Andrei Şerban posedă o extraordinară capacitate de a surprinde viziuni şi a le pune în valoare cu originalitate şi îndrăzneală, păstrându-şi totdată smerenia creatoare. Şi nu doar atât, spune Doina Medola: “Andrei Şerban nu doreşte să fie un mare artist recognoscibil printr-un stil, ci doreşte să fie un om liber, un creator liber care întotdeauna să abordeze o piesă cu toată inventivitatea. Este extrem de bizar să vezi cum personae tratate altă data în stil tragic, ajung să fie nu numai comice, ci excesive, ridicule, groteşti, şi în acelaşi timp să te facă să te recunoşti în fiecare clipă, şi a vieţii tale, şi a trăirilor fundamentale care sunt în istoria ta şi care te constituie”.
Andrei Şerban este totodată printre puţinii artişti din est care l-a relevat pe Cehov americanilor şi care, cu un curaj extraordinar, în anii 80, a scos opera din stereotipii, ajungând să devină un gen foarte căutat.
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg Romania – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală