Emisiunea “Gura Satului” de la Radio Timișoara împlinește 34 de ani
Realizatorii pregătesc o sărbătoare a graiului, duminică dimineața, în direct de la ora 7.00 , cu eroii de ieri și de astăzi ai longevivei emisiuni radiofonice.

Articol de Radio Timișoara, 25 ianuarie 2025, 07:00 / actualizat: 25 ianuarie 2025, 20:23
De 34 de ani, la Radio Timișoara, duminică dimineața, răsună ca o chemare cu dubele la “Gura Satului”. O joacă de-a givanul care a căpătat în timp valoare culturală și patrimonială pentru întreg Banatul.
Este însă o joacă serioasă care a pornit de la reperul Marius Munteanu și regretatul redactor Ion Micu. Ei au gândit și plămădit bulgărele care avea să antreneze în tăvălugul său întreaga suflare creatoare a graiului bănățean din 1990 încoace, sublinia într-un interviu de arhivă regretatul profesor Ștefan Pătruț de la Sinersig. A fost membru fondator al Cenacului Radiofonic Gura Satului, dar și primul președinte al Asociației Scriitorilor în Grai din Banat.
“Întemeietorii de la cenaclu sunt doi, Marius Munteanu și reporterul Ion Micu, care au făcut primul cenaclu vorbit, primul cenaclu radiofonic, care se auzea în cinci județe. Eram sunați chiar din Moldova. Unora poate nu le vine a crede, dar așa a fost. Voiau să ne cunoască, iar graiul devenise ceva la el acasă. Era și cazul”, spunea Ștefan Pătruț.
Începuturile fulminante
După 45 de ani de exprimări într-o limbă de lemn și de ode închinate partidului unic, Radio Timișoara venea cu ceva nou la acea vreme. Îi provoca pur și simplu pe bănățeni să redescopere graiul, să gândească, să creeze și să se exprime în limba moșilor și strămoșilor.
Cei șapte membri cu care Cenaclul “Gura Satului” pornea la drum în 1991 au avut un rol uriaș în acest demers, își amintea la rândul său regretatul Ionel Iacob-Bencei.
“Începutul acestui cenaclu a rupt gura târgului. A rupt gura satului, am fost foarte ascultați. Ni să dădeau telefoane. Una peste alta, trebuie să recunoaștem că noi am săltat, ca să zic așa, am crescut în ochii spectatorilor, atâți câți au fost, dar mai ales ai ascultătorilor prin acest cenaclu și de aceea cred că cei șapte vor rămâne undeva într-o mică părticică, atunci când se va scrie istoria studiolui de Radio Timișoara, vom fi și noi prezenți”, spunea Ionel Iacob-Bencei.
“Gura Satului”, fala bănățeanului
În cei 34 de ani de existență, “Gura Satului” la Radio Timișoara a reușit să trezească sentimente nebânuite în sufletele ascultătorilor. Veselie, nostalgie, doruri și, uneori, chiar lacrimi. Ceea ce nu e deloc puțin lucru, spune Dan Liuț, actualul președinte al Asociației Scriitorilor în Grai din Banat.
“Cei care au gândit “Gura Satului”, iarna, s-au tras la gura sobei și au început să spună poezii și să zică gânduri șoade și nu numai, pentru toți paorii care încă mai sunt pe fața pământului. Și de-aia, jos cu pălăria pentru distinșii noștri paori, jos cu pălăria pentru iubitorii graiului bănățdan, jos cu pălăria pentru toți ăia care au trudit ca acest cenaclu radiofonic, <Gura Satului>, să meargă mai departe și să rămână fala bănățeanului”, spune Dan Liuț.
Din păcate, curgerea vremii și-a luat dijma de vieți. S-au dus pe rând Uica Vică, Taica Pătru, Ceaica Marius Munteanu, profesorul Ștefan Pătruț și Ionel Iacob Bencei. Dintre cei șapte membri fondatori, rezistă însă pe baricadele emisiunii, profesorul Ioan Viorel Boldureanu, alias Moș Colă a lu Tutubă și decanul de vârstă, Pătru Chira de la Chișoda. Lor li s-au alăturat cumva firesc tinerii și talentații creatori dialectali, Florina Colgea, profesorul Sergiu Boian de la Herendești și veteranul Adrian Gerhardt de la Oțelul Roșu.
Povestea merge mai departe cu oameni minunați care duminică de duminică își împart trăirile, sentimentele și frumosul sufletului cu domniile voastre ascultătorii.
Redactor: Remus Nistoran