FOTO / AUDIO / “Gura Satului la Radio Timișoara”, povestea unui sfert de veac în grai bănățean
Articol de Radio Timișoara, 5 februarie 2016, 18:15 / actualizat: 6 februarie 2016, 12:35
“Gura Satului” a devenit un adevărat brand al Radio Timișoara, în ce 25 de ani de la prima emisiune. Recordul este dat atât de longevitatea emisiunii, cât și de singularitatea ei în peisajul radiofonic.
Cel de-al cincilea volum dedicat cenaclului radiofonic este îngrijit de prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu, prof. Simion Dănilă și prof. univ. dr. Cornel Ungureanu. Cartea are un pronunțat caracter antologic întrucât în paginile sale îi cuprinde pe aproape toți creatorii în grai din Banatul istoric care s-au afirmat în ultimii 25 de ani.
Emisiunea are o deschidere deosebită față de creația dialectală bănățeană, spune prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu.
Din 1991 până în 1996, ne-a adunat primii șapte. În sălașul Radio Timișoara suntem gazdele “Gurii Satului”, în sensul bănățean al cuvântului. La 20 de ani, au apărut nu mai puțin decât 16, deci mai mult decât dublul nostru. Acum, la 25 de ani, s-a dublat numărul de creatori, de la “Gura Satului” prin gosci, și acum sunt dublul lui 16.
Dacă „Gura Satului” a învins timpul este meritul celor șapte inițiatori: Marius Munteanu, Pătru Chira, Ionel Iacob Bencei, Virgiliu Șchiopescu, Ion Olariu, Ștefan Pătruț și Ioan Viorel Boldureanu.
Cenaclul radiofonic “Gura Satului” a lansat cenaclurile de literatură dialectală în întreg Banatul, prin puterea exemplului.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: