„Studenții de azi, profesioniștii de mâine” în vizită la Radio Timişoara / VIDEO / FOTO
Primul grup din 2015 de studenţi care au ales să afle mai multe despre Radio Timişoara ne-a trecut pragul miercuri 21 ianuarie. Vizita de studiu face parte din programul „Studenții de azi, Profesioniștii de mâine” şi este una dintre cele mai active de acest fel, poate şi pentru că specializarea acestor studenţilor de la Universitatea de Vest este Jurnalism, Comunicare şi relaţii publice sau Publicitate.
Iniţial programată a avea oră, durata vizitei a fost aproape dublată şi a inclus, după o prezentare generală a Radio Timişoara, dialoguri aprinse depre activitatea în mass-media şi viitorul audio-vizualului cu Liviu Dumitru, explicaţiile Adrianei Mărăscu după ce au văzut-o dialogând cu un invitat pentru emisiuni viitoare, dar şi prezenţa în direct a câtorva dintre studenţi în emisiunea Pulsul zilei. E adevărat că le-a crescut un pic pulsul celor care au ajuns în faţa microfoanelor, dar Sergiu Galiş a avut grijă să detensioneze atmosfera , aşa cum vă puteţi convinge din secvenţele video de mai jos.
Articol de Radio Timisoara, 21 ianuarie 2015, 15:50 / actualizat: 9 martie 2015, 10:13
Rata șomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 3.5 ori mai mare decât rata șomajului general. Majoritatea absolvenților de studii superioare nu își găsesc de lucru multe luni de zile, sau chiar ani, după finalizarea studiilor.
Acestea sunt doar 2 dintre motivele care au stat la baza demarării proiectului „Studenții de azi, Profesioniștii de mâine”.
Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea inserției pe piața muncii în domenii profesionale relevante specializării studiate și propriului set de competențe, prin dezvoltarea aptitudinilor de muncă a 5.000 de studenți ca urmare a participării la un program integrat de consiliere și orientare profesională.
Activitățile proiectului, în modul în care sunt planificate să se desfășoare, au menirea de a sprijini studentul în integrarea sa pe piața muncii. Parcursul în proiect începe cu activitatea de consiliere, compusă din 3 etape de consiliere în carieră și orientare profesională:
– Conferințele de management al carierei, unde sunt aduse în fața studentului angajatori relevanți pentru domeniul de studiu, pregătiți pentru a oferi informații actualizate cu privire la nevoile, așteptările și ofertele existente pe piața muncii la momentul prezent.
– Sesiunile de consiliere generică, unde sparticipanţii au șansa de a afla care sunt caracteristicileprincipale de personalitate, competențele transversale dezvoltate până în prezent și unde pot solicita recomandări pentru îmbunătățirea prestațiilor viitoare.
– Sesiunile de consiliere specifică, gândite ca o continuare aprofundată a sesiunilor anterioare, în care studenţii îşi pot lărgi spectrul cunoștințelor privind propria persoană și a setului de competențe și aptitudini deținute. Aceste sesiuni vin cu teste suplimentare și un timp extins pentru personalizarea rezultatelor și interpretare.
Activitatea de vizite de studiu, complementară activității de consiliere și orientare profesională, îi duce pe participanţi în vizită la o serie de angajatori relevanți pentru domeniul de specializare ales, pentru a dobândi cunoștințe practice privind modul de organizare și funcționare marilor companii din piața muncii.