Ascultă Radio Timișoara Live

Fantasticul Funicular: peste 20 de evenimente la Reșița / PROGRAM

Festivalul de film UrbanEye și Street Delivery, în premieră la Reșița, aduc, timp de trei zile, dezbateri pe teme de regenerare urbană, ateliere dedicate tinerilor, proiecții de filme, intervenții artistice și tururi ghidate.

Fantasticul Funicular: peste 20 de evenimente la Reșița / PROGRAM

Articol de Dana Florea, 23 iulie 2024, 17:18

Festivalul de film UrbanEye și evenimentul de stradă Street Delivery vin din 26 până în 28 iulie 2024 în premieră la Reșița, reunite în cadrul proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”. Timp de trei zile, publicul reșițean are ocazia să ia parte la peste 20 de evenimente, cu o arhitectură diversă: de la dezbateri pe teme de regenerare urbană, la ateliere dedicate copiilor și tinerilor, proiecții de filme, intervenții artistice și tururi ghidate.

Găzduite în Centrul civic al orașului, chiar sub funicular, precum și în zone cu semnificație istorică specială pentru istoria orașului, evenimentele își propun să adune comunitatea într-un exercițiu de autocunoaștere și acțiune culturală comună.  

Funicularul, sursa de inspirație pentru multe evenimente din program

Funicularul, poate cea mai emblematică structură de patrimoniu industrial a orașului Reșița, care urmează să intre în curând într-un proces de restaurare și reconversie, constituie sursa de inspirație pentru o serie de evenimente.

Masa rotundă cu tema „Funicularul: racord al orașului la natura înconjurătoare”, o amplă acțiune de ecologizare pe traseul funicularului peste Dealul Crucii (organizatori, MKBT, Bike Attack, Nevo Parudimos și We Wilder), atelierul dedicat copiilor cu tema „De-a funicularul”, susținut de echipa de-a arhitectura, turul ghidat cu tema „Natura de la capătul Funicularului”, videomapping pe funicular, un exercițiu ludic legat de interacțiunea cu controalele mașinăriei care traversează Bârzava (Linear Play), o pictură murală participativă dedicată funicularului (Dorin Moldoveanu), precum și o serie de instalații permanente având ca „muză” această construcție reprezentativă pentru istoria orașului compun o parte din programul pregătit pentru finalul acesta de săptămână la Reșița.

Un eveniment aparte îl reprezintă expoziția „Vedere de la balconul meu”, coordonată de Ioana Cojocariu, în cadrul căruia vecinii funicularului au fotografiat construcția din apartamentele lor de la etaj.

Publicul este invitat să ia parte și la o amplă acțiune de digitalizare a fotografiilor personale într-o arhivă care va rămâne în istoria orașului, proiect coordonat de Andrei Bălbărău, curator și co-fondator al „Muzeul Cineastului Amator”.

Filme care vorbesc despre transformarea orașelor și filme de arhivă despre Reșița industrială

Iubitorii de film din Reșița vor avea ocazia să vizioneze, cu acces gratuit, trei filme documentare care tematizează înțelegerea proceselor transformatoare ale orașelor, însoțite de discuții, dar și opt pelicule documentare despre industria orașului,  reunite tematic în programul „Călătorie spre inima Reșiței”.

Un moment special în cadrul evenimentului „Fantasticul Funicular” îl constituie proiecția documentarului realizat de tinerii participanți la URME: workshop de patrimoniu și explorare urbană prin film, de-a lungul a nouă zile de învățare alături de patru profesioniști.

Istoriile și artiștii locali își găsesc de asemea un loc în desfășurător: un proiect dedicat regretatului poet reșițean Ion Chichere, realizat de tandemul creativ 111invers1 (Lumi Mihai și Mugur Grosu), este plănuit să aibă loc de-a lungul celor trei zile ale evenimentului, sub forma unui performance de poezie și muzică electronică, alături de poetul reșițean Christian Bistriceanu.

Evenimente dedicate copiilor și tinerilor

Ateliere de educație urbană cu ajutorul muzicii clasice („Povestea lui Babar, micul elefant”, susținut de Adriana Toacsen), un atelier de serigrafie, bandă desenată și fanzine susținut de Octav Avramescu, un atelier de sculptură în piatră (Tsvetelina Angelova), un spectacol de dans hip-hop (Alina Dumitruc), dar și un atelier de desene luminate, programare de roboți și jocuri, dedicat celor mici, reunit sub motto-ul „Joaca de-a știința” (Daniela Vulpeș, Lavinia Borcilă și Elena Vlasie) se regăsesc, de asemenea, în lista evenimentelor dedicate copiilor și tinerilor.

Pentru iubitorii de jocuri, evenimentul „Resicza” Boardgame, susținut de Andrei Bălbărău (Muzeul Cineastului Amator), este o bună ocazie pentru tineri de a-și testa cunoștințele despre oraș și istoria lui.

O dezbatere important, cu tema „Agora: Revitalizarea patrimoniului industrial reșițean pentru comunitate”, la care iau parte specialiști în regenerare urbană (Bogdan Demetrescu, Daiana Machiulschi, Grațian Dobre, Daniela Copaci, Marina Batog; facilitator: Ana Elian) este plănuită în seara primei zile de festival.

Performance-uri de poezie (Agora: Povești despre trecut și cerc de poezie), o serie de instalații permanente, precum și eco-standuri (Nevo Parudimos) completează lista evenimentelor din programul ediției-pilot a evenimentului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”.

PROGRAMUL  EVENIMENTELOR

Pagina evenimentului.

Mai  mute evenimente din partea de vest a țării.

 

Festivalul Borders Of Rock, a treia ediție, la Jimbolia
Evenimente recomandate de Radio Timişoara miercuri, 21 august 2024, 10:49

Festivalul Borders Of Rock, a treia ediție, la Jimbolia

Participă trupe de rock din România, Serbia și Ungaria. A treia ediție a festivalului Borders of Rock are loc în 6 si 7 septembrie 2024, la...

Festivalul Borders Of Rock, a treia ediție, la Jimbolia
festivalul inimilor
Evenimente recomandate de Radio Timişoara luni, 1 iulie 2024, 11:31

Festivalul Inimilor 2024, în Parcul Rozelor / PROGRAM

Evenimentul aduce în oraș 28 de ansambluri din 14 țări, printre care Brazilia, Columbia, Irlanda, Polonia, Mexic și Coreea de Sud. Cea de-a...

Festivalul Inimilor 2024, în Parcul Rozelor / PROGRAM
Teatrul Maghiar Timisoara
Evenimente recomandate de Radio Timişoara miercuri, 19 iunie 2024, 10:33

Final de stagiune la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara

Un an plin la aniversarea a 70 de ani de activitate a trupei maghiare de teatru la Timișoara: șapte premiere, 13 spectacole din repertoriul vechi...

Final de stagiune la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara
trezire premiera
Evenimente recomandate de Radio Timişoara joi, 13 iunie 2024, 11:04

Repetiție generală cu public a spectacolului ”Trezire” de Pippo Delbono, noua premieră a Teatrului Național Timișoara

Cea mai nouă creație a regizorului și actorului italian Pippo Delbono are ca punct de plecare o experiență personală, un sentiment care se cere...

Repetiție generală cu public a spectacolului ”Trezire” de Pippo Delbono, noua premieră a Teatrului Național Timișoara
Evenimente recomandate de Radio Timişoara marți, 4 iunie 2024, 19:19

Două noi expoziții la Memorialul Revoluției din Timișoara

Este vorba despre expozițiile ”Rezistența anticomunistă de la Nucșoara- Portrete de familii”, organizată cu prilejul Zilei Eroilor, și...

Două noi expoziții la Memorialul Revoluției din Timișoara
Evenimente recomandate de Radio Timişoara vineri, 24 mai 2024, 11:12

Paralelisme foclorice româno-sârbe dedicate copiilor, de 1 iunie, în Parcul Rozelor

Spectacolele sunt susținute de zeci de copii din comunități rurarale și urbane din județul Timiș, în cadrul proiectului ”Tezaur bănățean...

Paralelisme foclorice româno-sârbe dedicate copiilor, de 1 iunie, în Parcul Rozelor
Evenimente recomandate de Radio Timişoara joi, 28 martie 2024, 14:56

La Teatrul German Timișoara au început repetițiile la ”Fiul” de Florian Zeller

Spectacolul, în regia lui Mădălin Hîncu, explorează impactul devastator al depresiei în rândul adolescenților, devenind totodată un mijloc...

La Teatrul German Timișoara au început repetițiile la ”Fiul” de Florian Zeller
Evenimente recomandate de Radio Timişoara luni, 25 martie 2024, 20:21

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM

Festivalul aduce la Cinema Victoria cela mai noi producții italiene, opt filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați, debuturi, drame...

Festivalul filmului italian ”Visuali Italiene”, la Timișoara / PROGRAM