Despre comportamentul asertiv și cel non-asertiv, în rubrica ”Recomandarea psihologului”
Diana ne-a scris zilele trecute, deoarece dorește să afle mai multe informații despre diferențele care există între comportamentul asertiv și cel non-asertiv.
Articol de Radio Timisoara, 14 martie 2023, 10:55
În primul rând este important de știut că vorbim despre 3 tipuri de comportment când ne raportăm la relațiile interpersonale, și anume comportamentul asertiv, agresiv și cel non-asertiv. Primul tip este comportamentul asertiv și o să vă dăm câteva exemple ca să înțelegeți mai clar cum se manifestă acesta. Persoana ce are un comportament asertiv este respectuoasă față de ceilalți și nu emite judecăți de valoare când își împărtășește nemulțumirile. Premiza de bază în relații este „Eu sunt ok, tu ești ok”. Când își exprimă nemulțumirile persoanele încep fraza cu „eu mă simt/eu cred că/ și nu apare în discursul lor „tu ar fi trebuit să…/este vina ta.”. Indivizii asertivi nu caută conflicte și nu au nevoia de răzbunare atunci când lucrurile nu sunt așa cum și-ar fi dorit. De asemenea, persoanele asertive au încredere în propriile capacități și sunt sincere într-un dialog fără să aibă intenții ascunse.
Al doilea tip de comportament este cel agresiv, iar aici cogniția de bază este „Eu sunt ok, tu nu ești ok”. Indivizii niciodată nu sunt mulțumiți, în majoritatea cazurilor oferă un feedback negativ și încearcă tot timpul să domine discuția. Aceste persoane au nevoia de „a avea dreptate în orice context” și devin agresive când li se spune ce ar trebui să facă diferit. Anturajul se poate izola în timp de oamenii cu un comportament agresiv și este esențial să conștientizăm impactul comportamentelor noastre asupra celor din jur dacă dorim să ne păstrăm relațiile.
Ultimul tip de comportament este cel non-asertiv, iar credința de la bază este următoarea: „Tu ești OK, eu nu sunt OK.” Individul dorește să fie acceptat în grupuri și de multe ori evită să își spună sincer punctul de vedere pentru a nu-i jigni sau supăra pe ceilalți. Persoana nu-și asumă responsabilitatea pentru deciziile luate și răspunde cu „nu știu” atunci când oamenii îi cer o părere. Teama de eșec poate face persoanele să lase pe ultima sută de metri luarea unor decizii, iar în momentul când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori, începe să-i blameze pe ceilalți. Tocmai de aceea este important să lăsăm persoanele din jurul nostru să își ia propriile decizii, chiar dacă tendința noastră este să le oferim ajutor și ne responsabilizăm pentru viața lor. Cei care au un comportament non-asertiv acumulează furie în interior, dar nu și-o exprimă din teama de a nu fi judecați sau invalidați, iar la un moment dat pot să explodeze și să spună ce-i nemulțumește. În cadrul stilului non-asertiv, schimbarea presupune ca individul să verbalizeze direct ce-l deranjează fără să țină în el nemulțumirile, fiindcă în această manieră oamenii din jur vor ști cum să se comporte cu el.
Psiholog Ioana Eva Cădariu:
Rubrica este transmisă OnAir marțea, iar arhiva rubricii o puteți consulta online aici.