Despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Foarte puțini români se concentrează mai mult pe viața personală decât pe cea profesională. 7 din 10 angajaţi susțin că simt că trăiesc mai intens atunci când sunt împliniţi la job şi în activitatea profesională, mai presus chiar de petrecerea timpului cu cei dragi – arată un studiu realizat de o platformă de recrutare online. Potrivit cercetării, nivelul de mulțumire este influenţat de împlinirea financiară şi, în foarte mare măsură, de sentimentul că munca lor contează, apoi de posibilitatea de dezvoltare profesională. Încrederea în propriile competenţe, autonomia şi puterea de decizie, alături de impactul pe care munca îl are în societate formează lista motivelor care influenţează nivelul de satisfacţie. Doar 27% preferă să se concentreze mai mult pe viaţa personală.
Articol de Dana Florea, 24 mai 2022, 16:05
Indiferent de natura jobului, este foarte important să realizați o distincție între muncă și viața personală. În această direcție, recomand să stabiliți cu șefii și cu colegii de serviciu dacă și când vă pot căuta în timpul dumneavoastră liber. În plus, dacă sunteți acasă, încercați să reduceți timpul petrecut la calculator pentru a răspunde la email-uri de la job, deoarece puteți rata activități pe care le să realizați cu cei dragi. Totodată, petreceți mult mai puțin timp privind la televizor sau pe rețelele de socializare. În schimb, realizați o listă cu activități ce vă pot da o stare de bine. De multe ori când ajungem acasă deschidem televizorul și rămânem multe ore în fața lui, iar această activitate poate să ne provoace o stare de agitație mai degrabă decât de liniște. În locul televizorului putem să avem parte de conversații pline de sens alături de cei dragi și să ne conectăm cu persoanele din jurul nostru.
În ceea ce privește satisfacția la locul de muncă, putem să ne focusăm și pe noi, nu doar pe activitatea în sine. De exemplu, luați o pauză de 10 minute la fiecare două ore. Realizați și o listă cu ce este prioritar de făcut pentru a doua zi. Odată prioritizate sarcinile, le puteți finaliza mai repede.
Psiholog Ioana Eva Cadariu: