Despre sindromul „burnout” în rubrica de marți, ”Recomandarea psihologului”, la Radio Timișoara
Mulți dintre noi am crescut cu proverbul „meseria este brățară de aur”. Părinții ne-au repetat că este cea mai bună modalitate de a reuși în viață și de a ne asigura un nivel de trai decent. Ce se întâmplă însă când locul de muncă devine apăsător, nu mai există granițe între viața profesională și cea personală?
Articol de Dana Florea, 2 noiembrie 2021, 17:24 / actualizat: 2 noiembrie 2021, 18:42
Specialiștii din domeniul sănătății mentale vorbesc despre sindromul „burnout” sau „cel al epuizării profesionale”, un fenomen care este tot mai întâlnit la nivel mondial. În anul 2019, Organizația Mondială a Sănătății a definit burnout-ul ca „un sindrom ce rezultă din stresul cronic de la locul de muncă, stres care nu a putut fi gestionat cu succes.”
Care pot fi simptomele burnout-ului?
Când mergem la job simțim că nu mai putem să facem față sarcinilor, avem senza?ia că suntem goliți de energie și că nu mai suntem la fel de eficienți ca înainte. Pot să apară și conflicte frecvente cu șefii, colegii și ajungem să simțim furie, devenim iritabili, anxioși. În viața personală putem observa că se deteriorează relațiile cu familia, ajungem să stăm în birou tot timpul și există riscul să ratăm momente importante, inclusiv din viața copiilor.
Sănătatea este un alt factor de luat în calcul când vorbim despre epuizarea profesională , deoarece corpul nostru va reacționa la stres prin dureri de cap, de burtă, stări de greață, vomă și putem ajunge în situația de a ne lua concediu medical de mai multe ori pe an.
Ce putem face când trecem prin burn-out?
1. Căutarea unui specialist (psihoterapeut).
Psihoterapeutul poate să ne ajute să navigăm mai ușor prin stările noastre emoționale și împreună pot fi identificate strategii eficiente în cazul epuizării profesionale
2. Realizarea unui set de analize
La recomandările medicului de familie putem fi direcționați să ne facem o serie investigații, deoarece corpul nostru la fel ca psihicul, necesită grijă din partea noastră
Aveți grijă de sănătatea dvs la locul de muncă!
Psihoterapeut Ioana Eva Cădariu: