? Aveți acces la verbul a accesa?
Articol de Dana Florea, 30 octombrie 2017, 07:00
Știrile zilei de duminica asta au tratat, între altele, și o pană de curent în capitala țării ce a cauzat grave probleme unei bănci. Sistemul electronic al băncii a fost avariat, iar bancomatele nu au mai putut elibera bani. La știri, acest lucru a fost formulat astfel: „Bancomatele băncii X au fost inaccesibile în cursul acestei dimineți”. Nu e o exprimare greșită, ci un bun prilej pentru a vă atrage atenția asupra faptului că substantivul acces și verbul a accesa nu sunt rude apropiate. Cuvântul acces, venit din limba franceză, este un cuvânt relativ bogat în sensuri: primul sens se referă la posibilitatea de a pătrunde, de a ajunge până într-un loc sau până la o persoană; al doilea sens este unul medical și se referă la unele tulburări clinice ale organismului care se manifestă brusc, în stare de sănătate aparentă, și care se repetă la anumite interval; în fine, al treilea termen pentru acces este unul psihologic, ca să spun așa: izbucnire violentă (și trecătoare) a unei stări sufletești.
Cu verbul a accesa lucrurile sunt ceva mai simple. A accesa vine din limba engleză, iar înțelesurile sale se referă la acțiunea de a apela date sau informații; a face funcțional; a intra într-o rețea, într-un program etc. Asupra celui de-al doilea sens mă opresc o clipă fiindcă propoziția „România trebuie să acceseze fonduri europene” trebuie tradusă așa: „România trebuie să facă funcționale fonduri europene”.
Și închei semnalându-vă faptul că DEX-ul nu a înregistrat substantivul accesare, folosit mereu în legătură cu fondurile europene.
(rubrica difuzata în 26 octombrie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 si 15,47. Le puteți gasi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Pute?i asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)