? Cine știe gramatică nu pune virgulă în această frază
Articol de Dana Florea, 24 aprilie 2017, 09:18
Sunt profesor de jurnalism și, atunci când cineva îmi reproșează prestația jalnică a unor jurnaliști, invoc, de regulă, proverbul cu pasărea care piere pe limba ei. Sigur, cineva trebuie să fie responsabil de lipsa de pregătire gramaticală a jurnaliștilor. Eu cred că hiba cu necunoașterea limbii române e undeva prin clasele primare. Nu prea mai e nimic de făcut în facultate fiindcă e greu, aproape imposibil să îi reînveți gramatică. Cel mult, poți semnala greșeli frecvente sau ce să nu folosească în exces.
Printre cele ce nu trebuie folosite în exces se află și virgula. Da, în stilul jurnalistic, folosirea excesivă a virgulei nu aduce neapărat lucruri bune fiindcă diminuează lizibilitatea. Și, ca să fiu clar, lizibilitatea înseamnă proprietatea unui text de a fi citit la o primă lectură. Or, virgulele în exces încetinesc receptarea mesajului. Dar, atenție, eu mă refer la virgulele care nu sunt obligatorii. Fiindcă, așa cum știți, există multe cazuri în care folosirea virgulei este imperativă!
Și, ca să fiu și mai clar, e preferabil să fie uitată o virgulă decât să fie pusă anapoda.
Iar cazurile cele mai jenante sunt cele în care virgula apare între subiect și predicat. Sau între propoziți regentă și cea subiectivă.
Vreți un exemplu? Iată: „Cine se scoală de dimineață departe ajunge”. Nu trebuie virgulă după „dimineață” fiindcă propoziția „cine se scoală de dimineață” este subiectivă, adică ține locul subiectului din propoziția regentă „departe ajunge”.
(rubrică difuzată în 6 aprilie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: