? Cum se descurcă românii cu mezinii lor. Apropo de nunta lui Harry!
Articol de Dana Florea, 4 iunie 2018, 13:26
Știți ce mă gândeam eu sâmbătă, în timp ce urmăream spectacolul mediatic al căsătoriei lui Harry cu actrița Meghan Markle? Nu cred că ghiciți. Ei bine, eu mă gândeam că mirii au avut mare noroc fiindcă s-au căsătorit în Marea Britanie. Asta fiindcă, la noi, în România, cele mai importante personaje ale nunții sunt nașii. Vă imaginați ce show ar fi dat un Becali, de pildă, ce confetti, fără număr, ce euroi ar fi plutit în jurul maneliștilor mascați cu ochelarii lui Elton John, ce comentarii competente ar fi emis doamna Tatoiu. Stați, nu vă speriați, am glumit și nu îmi propun deloc să ironizez un eveniment organizat și condus cu discreție regală. Cu două personaje simpatice, dintre care prințul Harry mi se pare a fi chiar un personaj foarte simpatic cu figura lui de adolescent abia ieșit din pubertate. Sigur, acum 30 de ani ipoteza unei căsătorii dintre vlăstarul mezin al Casei Regale britanice cu o actriță mulatră americană divorțată ar fi fost nu doar șocantă, ci imposibil de formulat. Ei bine, între timp casele regale ale democrațiilor s-au mai oxidat, ca să mă exprim așa, iar, în cazul de față, divorțul Prințului Charles de Lady Diana a produs mari daune imaginii Coroanei.
Nu știu dacă ați remarcat cuvântul „mezin” pronunțat mai înainte. Un cuvânt mai interesant decât pare. Daaaa și, fiindcă suntem convinși că știm înțelesurile unor cuvinte, nu mai ne facem timp să căutăm în dicționare sensurile acestuia. Ei bine, în limba română, cuvântul „mezin” are, paradoxal, trei sensuri. Apropiate, e drept, dar nu identice. Primul sens al lui „mezin” este de fratele cel mai mic dintre mai mulți frați. În popor însă, mezinul este cel de-al doilea frate dintre mai mulți, iar al treilea este de frate mijlociu atunci când sunt trei frați. Cam complicat, nu vi se pare?
(rubricã difuzatã în 23 mai 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pinterst.com)