? Curat „neconstituțional”, da’ umflați-l!
Articol de Dana Florea, 10 octombrie 2017, 10:19
Cei care au ascultat rubrica mea de ieri își amintesc, probabil, că am citat, la un moment dat o expresie idiomatică „a rămâne cu buzele umflate”. După ce am terminat de scris textul rubricii, am avut curiozitatea să caut pe Google o grafie greșită a cuvântului umflat, adică scris cu n: unflat. Apar nenumărate texte ale unor persoane fără instrucție care scriu, greșit, verbul a unfla. Sigur, greșeala este explicabilă fiindcă noi nu pronunțăm cu m, a umfla, ci cu un n abia perceptibil. E mai ușor de pronunțat așa, asta e limpede.
Și, ca nedumerirea mea să fie completă, am căutat în dicționarele mai vechi. Surpriză, în ediția din 1939 a Dicționarului Scriban, apare forma cu n: a unfla, unflat.
Dar confuzia dintre n și m apare și în derivarea cu ajutorul prefixului în-. Acum câteva zile, într-un săptămânal timișorean, a apărut un articol în care era folosit de vreo 3-4 ori un verb ce nu există: a înbunătăți. Acest verb, scris așa, nu există. Forma corectă este cu m: a îmbunătăți. Ca și verbul a îmbuna. Greșeala de a scrie cu n vine de la numeroasele verbe derivate cu în-: a înnopta, a înnegura, a înmii, a încercui etc.
Nu vreau să complic considerațiile gramaticale, ci doar vă îndemn să verificați dicționarele ori de câte ori nu sunteți siguri.
(rubrică difuzată în 15 septembrie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)