? Facem puțină vorbire despre taxonomie?
Articol de Dana Florea, 25 septembrie 2017, 08:29
Nu am vorbit niciodată, de la microfonul acestei rubrici, despre stilurile funcționale ale limbii române. Nu am făcut acest lucru fiindcă, de regulă, nu îmi propun să vă propun definiții sau clasificări. Scopul rubricii mele este, mai întâi, să atragă atenția asupra unor greșeli gramaticale sau de stilistică, apoi să observe istoria, genealogia unor cuvinte și, nu în ultimul rând, să vă îmbogățească vocabularul. Fiindcă nu v-am propus de mult un cuvânt nou, profit de ocazie și vă explic cuvântul taxonomie. O să înțelegeți imediat de ce.
Taxonomia este știință care se ocupă cu stabilirea legilor de clasificare și de sistematizare a domeniilor cu o structură complexă. În greaca veche, taxi, taxo înseamnă „aranjare”.
Revenind la stilurile funcționale ale limbii, să nu uit să spun că ele sunt în număr de cinci: stilul colocvial, stilul juridico-administrativ, stilul științific, stilul beletristic, adică cel al literaturii, și stilul jurnalistic. E bine ca ele să nu se amestece fiindcă, atunci când se întâmplă așa ceva, ies forme ciudate. Și am să vă dau exemplul unei expresii ce pare la locul ei în stilul juridico-administrativ: a face vorbire. Este în stilul de exprimare al avocaților sau al funcționarilor să spună sau să scrie „legea face vorbire”. Dar e complet nepotrivit ca un om de cultură sau, pur și simplu, un vorbitor obișnuit să spună, de exemplu, „domnul X a făcut vorbire despre acest lucru” sau „romanul face vorbire”.
Este mult mai simplu să spui a vorbit sau a discutat, a tratat.
Simplitatea e un semn de eleganță și în exprimare!
(rubrică difuzată în 1 decembrie 2015)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/