? Introvertiți, extravertiți/extrovertiți
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 3 octombrie 2016, 08:16
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 23 septembrie 2016)
După ce, în rubrica de ieri, am vorbit despre conceptul de „homeschooling”, adică de școală acasă, în pregătirea părinților, am primit câteva reacții cu privire la acest fenomen, în privat, pe pagina mea de Facebook. Unii dintre „prietenii” mei de Facebook îmi scriau că gestul actorilor ar trebui sancționat fiindcă școala este obligatorie în România. Textul legii nu e chiar atât de clar cu privire la acest fenomen fiindcă cei doi actori nu refuză să își dea copilul la școală, ci aleg un alt fel de sistem. Alții mi-au scris că și ei au copii introvertiți și că, cel puțin în primele clase, au avut mari probleme cu adaptarea la colectiv. Adică le este greu să „socializeze”, ca să întrebuințez și eu un cuvânt englez adoptat de limba română.
O doamnă mi-a scris că, dacă ar fi avut bani, ar fi procedat exact la fel și ar fi plătit „homeschooling”. Și mi-a scris că acest concept pleacă de la premisa că rolul părinţilor în educaţie este de o atât de mare importanţă încât este aproape imposibil să găsesești un dascăl atât de devotat cum sunt părinții. Fiindcă ei, părinţii sunt cei care îşi cunosc cel mai bine copiii şi au cea mai mare disponibilitate de le asigura o educaţie cât mai bună. De la copiii introvertiți, la cei extrovertiți. Introvertiți, adică de la copiii timizi, retrași în ei, extrovertiți, adică expansivi, comunicativi în exces, gălăgioși.
Deși am auzit cândva și forma „intravertit”, semnalez că „introvertit” are o singură formă, în vreme că, pentru „extrovertit”, dicționarele acceptă și forma „extravertit”.