? Sistemul medical trebui „curățat” sau „curățit”?
Articol de Dana Florea, 19 ianuarie 2018, 07:00
Un ascultător ce se recomandă a fi medic îmi reproșează că opiniile mele despre, citez, „ilustrul profesor urolog Mihai Lucan”, am încheiat citatul, sunt nule și neavenite până la încheierea procesului. Și că eventualele abuzuri medicale nu pot fi judecate decât de colegii săi. Primul reproș este ușor de respins fiindcă, după declanșarea scandalului în jurul profesorului Lucan au apărut o câțiva martori care au dat în vileag lucruri grave și greu de contestat. Cu privire la judecarea profesorului Lucan de către colegii săi, acest lucru este valabil doar în cazurile de malpraxis, adică în cazul în care medical Mihai Lucan ar fi greșit un diagnostic, un tratament sau o intervenție chirurgicală. Nu este cazul. Problema gravă, de fapt acuza gravă ce i se aduce lui Mihai Lucan este că, în loc să opereze pacienții grav bolnav în spitalul de stat, acesta îi sfătuia să meargă la clinica sa privată. Și, ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, acolo, la clinica sa privată, profesorul Lucan se folosea de aparatura scumpă a spitalului de stat în intervenții ce erau taxate cu mii de euro. Sigur, acest enorm scandal a declanșat nenumărate reacții în care persoane responsabile și cu expertiză au vorbit despre o criză majoră a sistemului de sănătate în România. De mai multe zile, aud o propoziție repetată obsesiv: „Sistemul medical trebuie curățit!”.
Dacă vi se pare corectă propoziția, să știți că nu aveți ureche bună. Corect gramatical este „sistemul medical trebuie curățat” fiindcă, la infinitiv, verbul este „a curăța”, și nu „a curăți”.
Și, apropo, forma corectă la modul indicativ prezent, persoana a doua singular, este „tu cureți”, nu „tu curăți”.
(rubrică difuzată în 11 ianuarie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
366 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.