? Un singur ornitolog a purtat titlul de „ornitolog al statului”: bănățeanul Dionisie Linția
Articol de Dana Florea, 22 noiembrie 2017, 09:51 / actualizat: 23 noiembrie 2017, 10:51
Nu sunt mare admirator al vânătorii, dar îmi aduc aminte și acum, cu fascinație, de colecția de păsări împăiate sau de capete de cerb și mistreț pe care le-am văzut, copil fiind, în casa unei rude îndepărtate. Ruda mea era un adevărat specialist în împăiere și în conservarea vânatului. M-am gândit la el zilele astea când, făcând un interviu cu muzeograful Kiss Andrass despre Dionisie Linția, pentru siteul „Banatul, istorie vie”, el a pronunțat un neologism: taxidermie. Ați înțeles deja, taxidermia este arta împăierii animalelor în vederea expunerii lor.
Istoria științelor naturale și a ornitologiei, din România și din Europa îl are în panteonul ei și pe bănățeanul Dionisie Linția, trăitor între anii 1880-1952.
A fost custode al Secției de Stiințe ale Naturii a Muzeului Bănățean din Timișoara, iar în 1919 a fost numit director al Muzeului Banatului din Timișoara. Linția a creat „Asociația Bănățeană de Protecție a Naturei” și a inițiat cea mai frumoasă sărbătoare din lume dedicată zburătoarelor: Crăciunul Păsărilor, o campanie de hrănire a păsărilor pe timp de iarnă, pentru a „lega” păsările de un anumit loc.
Impresionanta sa colecție de păsări împăiate, de ouă și cuiburi din România, ce număra peste 25 000 de exemplare, a fost donată Muzeului de Științe ale Naturii în anul 1937.
Dionisie Linția a fost singurul ornitolog român, adică specialist în păsări, care a purtat titlul de Ornitolog al Statului.
(rubrică difuzată în 16 noiembrie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 si 15,47. Le puteți gasi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)