? Cantautori ca Dylan au fost și poeții greci
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 20 octombrie 2016, 09:23
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 17 octombrie 2016)
Fără îndoială că, în aceste zile, cuvântul vedetă este „cantautor”. Ați ghicit, cuvântul „cantautor” are legătură cu faptul că juriul Premiului Nobel pentru Literatură a hotărât ca laureatul din acest an să fie Bob Dylan. După anunțarea câștigătorului, lumea culturală s-a împărțit în două tabere: una care a aplaudat decizia, iar cealaltă, care a criticat-o. Iar tabăra nemulțumită de nominalizarea lui Bob Dylan a invocat faptul că acesta nu este un scriitor, ci un cântăreț ale cărui texte, originale, sunt, desigur, notabile, dar, fără muzică, sunt de-a dreptul banale. Nu e chiar așa. În 2014, versurile cantautorului Dylan au fost readuse în centrul atenției într-un consistent volum ce cuprinde textele din 33 de albume. Și, lucru deloc de neglijat, volumul este editat de un anume Christopher Ricks, editor al unor mari scriitori ai lumii, printre care T.S. Eliot, Samuel Beckett sau Tennyson.
Ați ghicit, un cantautor este un cântăreț care își compune singur versurile, iar exemplul cel mai apropiat de gusturile mele este cel al lui Leonard Cohen. Care, spre deosebire de Dylan, a publicat și volume de poezie intrate în istoria literaturii canadiene.
În fine, aș vrea să reamintesc și un amănunt deloc banal: numele genului liric vine de la instrumentul muzical liră. Asta din cauză că vechii poeți își recitau textele în sunetul lirei. Ceea ce mă determină să cred că și primii poeți au fost tot cantautori.
(Foto: nypost.com)