? Comunicarea = cuminecare, deci împărtășanie?
Articol de Dana Florea, 8 iunie 2017, 10:06 / actualizat: 20 iunie 2017, 8:31
Lumea noastră de astăzi trăiește sub semnul triumfal al comunicării. Oriunde vrei să te angajezi, ți se cer bune aptitudini de comunicare. Las la o parte că, atunci când citești ce se cere pentru o secretară, adică o assistant manager, te întrebi de ce asemenea tinere persoane, dacă au astfel de calități excepționale, nu candidează la Casa Albă. Dar asta e o altă problemă.
Așadar, comunicarea e în fruntea abilităților noastre, iar tehnologia a transformat societatea de azi într-una a comunicării de masă. Trăim în această societate de mult mai mult timp decât vă imaginați. Practic, istoria comunicării de masă înseamnă, cronologic, tiparul, apoi cărțile, apoi ziarele, telegraful, telefonul, radioul, cinematograful, internetul, smartphone-ul.
Nu uit că susțin o rubrică de limba română și vă spun că limba română are un dublet la neologismul comunicare. El este un cuvânt vechi, din limbajul bisericesc. Ați ghicit, cuminecare. Da, filosoful Constantin Noica observa asta cu mai multe decenii în urmă. Din alăturarea celor două cuvinte, scria filosoful de la Păltiniș, rezultă că, în profunzime, actul comunicării se cuvine să fie o profundă participare a ființei noastre: o împărtășanie.
Ies rapid din această incursiune în domeniul filosofiei limbajului și vă semnalez cuvântul „comunicare” din limbajul universitar, din registrul științific. De mai multă vreme, în limbajul de fiece zi al universitarilor, substantivul „comunicare” a devenit sinonim pentru „comunicare științifică”. Iar adesea auzim, evident stângace, de felul: „A comunicat la Congresul de la Paris”. Evident, vorbitorul dorea să spună că a susținut, a prezentat la Paris o comunicare științifică.
(rubrică difuzată în 26 mai 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/