? Cu limba latină printre magistrale
Articol de Dana Florea, 5 aprilie 2017, 07:00
De mult nu am mai invocat în rubrica mea vreo vorbă latinească. Profit că Ministerul Educației Naționale a scos definitiv limba latină din programa școlară pentru a semnala patriotismul accentuat al unei asemenea măsuri. Nu cred că, la radio, se aud ghilimele, așa că vă atrag atenția că am fost ironic atunci când am spus „patriotism”. Studierea limbii latine nu se referă doar la sublinierea latinității limbii române. A învăța elemente de limba latină înseamnă și un bun prilej de a dezvolta vocabularul, logica, de a semnala că încă stăm sub semnul dreptului roman, de a observa că limba științelor naturii își are adânci rădăcini acolo, în vocabularul latinesc.
De fapt, astăzi intenționam să pornesc de la un dicton latinesc ce arată că adevărul trebuie întotdeauna preferat celor spuse de marile spirite. Adagiul, adică sentința, aforismul sau cugetarea la care mă gândeam se spune că ar fi aparținut filozofului grec Aristotel, fost învățăcel al lui Platon. Și el, adagiul, spune așa: „Amicus Plato sed magis amica veritas”. Tradus, aceasta înseamnă „Îmi este prieten Platon, dar mai prieten îmi este adevărul”.
Nu vă speriați, nu voi intra în tot felul de considerații filozofice din simplul motiv că nu mă pricep. Vă atrag atenția asupra cuvântului „magis”, care înseamnă „mai mare”. De la acest cuvânt, „magis”, avem, prin filieră franceză, cuvinte cum ar fi „magistru”, „magistral” sau „magistrat”.
Și uite, cu acest adagiu latin, tot la problemele cu căldura am ajuns. Fiindcă unii reporteri TV au transmis, în sâmbăta care a trecut, din cartierul Militari, că acolo „au cedat câteva conducte magistrale”. Dacă acest cuvânt, „magistrală”, vine de la „cea mai mare”, logica ne îndeamnă să conchidem că, într-un cartier, putem avea o singură magistrală și nu mai multe. E bună și limba latină la ceva.
(rubrică difuzată în 13 ianuarie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/