Nu cred că m-am lăudat niciodată, de la microfonul acestei rubrici, că sunt și poet. Ascultătorii care nu au treabă cu literatura cred că au rămas indiferenți la fraza mea fiindcă ce mare lucru e să te lauzi că ești poet. În zilele noastre te lauzi cu mașina, cu casa, cu motocicleta, cu concedii în locuri exotice, într-un cuvânt, te lauzi că ai bani, nu cu ceva care nu îți aduce nici un confort material. Da, cam așa se petrec lucrurile în ziua de azi, dar să știți că lucrurile nu stăteau taman așa pe vremea tinereții mele. Într-o seară, în studenția mea, fiind îndrăgostit de o colegă, i-am spus că, dacă vine cu mine, o să îi povestesc… Dar m-am oprit fiindcă, evident, nu știam despre ce minune o să îi povestesc. Și, fix, atunci, privirea mi-a căzut pe dinamul bicicletei mele. Drept pentru care am spus că îi voi dezvălui povestea dinamului care, numai la lăsarea întunericului, își apropie obrazul de roata din față și iubirea lor ține doar cât ține lumina din far. „Ce frumos”, a zis ea cu tot zâmbetul. „De unde e asta?” „E dintr-o poezie de-a mea despre Bicicletă”, am șușotit eu pierdut în minciună. „Sunt poet”, am mai adăugat cu aceași intonație pe care trebuie că a avut-o, cândva, și moștenitorul Coroanei Britanice. Și, imediat, mi-a spus că ne vedem seara următoare, când așteaptă să îi recit o poezie despre bicicletă.
Ei bine, așa am început să scriu poezii despre bicicletă și, peste mulți ani, le-am publicat într-un volum cu titlul „Bicicleta van Gogh”. Asta fiindcă faimosul pictor și-a tăiat urechea, iar bicicleta, pe vremea mea, nu avea decât o sonerie-ureche. Problema lingvistică e ce face un biciclist când acționează asupra soneriei? Sună, face cling-cling, clopoțește? Ei bine, asta m-a întrebat prietenul meu Jan Cornelius și nu am știut să să spun. Poate ne ajutați.
(rubrică difuzată în 2 martie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet lahttp://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.