? Cum se aleg (pre)numele nou-născuților
Articol de Dana Florea, 14 august 2017, 07:00 / actualizat: 23 august 2017, 14:43
Un ascultător al rubricii mă întreabă dacă este corect să scriem „noi-născuți” și nu „nou-născuți”. Mai întâi, e de apreciat faptul că ascultătorul nostru pune cratimă între nou/noi și născut/născuți. DOOM-ul ne îndeamnă să scriem „nou-născuți” fiindcă „nou”, aici, are sensul de „recent”, „tocmai”, fiind adverb. Or, știm asta, adeverbul este invariabil, adică nu își schimbă forma. Așadar, spunem și scriem „nou-născuții din noaptea de Paște” sau „nou-născutele gemene ale Casei Regale”, de pildă și nu „noii-născuți din noaptea de Paște” sau „noile-născute gemene ale Casei Regale”.
Dar gata cu teoria și hai să vedem cum diverse popoare aleg numele ce va fi dat unui nou-nascut. În cartea sa Nume de persoane, Al. Graur arată că eschimoșii credeau ca, în corpul celui nou-născut se încarnează sufletul ultimului mort din familie. Drept pentru care copilului i se dădea, în mod obligatoriu, numele mortului. La evreii ultrareligioși, nou-născutul primește numele bunicului, indiferent dacă acesta este în viață sau a murit.
La creștini, se obișnuiește ca nou-născutul să primească numele sfântului serbat în ziua nașterii sau a botezului. Dar, de multe ori, persoana care își asumă rolul de naș dă numele său nou-născutului.
Fiindcă numele poate atrage și forțe rele, slavii vechi dădeau uneori nume urâte nou-născuților pentru a evita invidia zeilor sau pentru ca nu cumva zeii să cunoască numele copilului și să capete astfel putere asupra lui. Mai mult decât atât, în cazul unor boli grave, era obiceiul că acei copii să fie rebotezați. Dar despre aceste lucruri se ocupă etnologia, nu gramatica.
(rubrică difuzată în 5 mai 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)