? Cuvinte cu vechi „ștate” de plată
Articol de Dana Florea, 1 martie 2017, 07:00
La fiecare scandal, reținere sau arestare a câte unui grangure — cer iertare păsărilor pe această cale — s-ar putea să aflăm că X sau Y s-a aflat citez „pe ștatul de plată” al cuiva sau că cineva este citez „cu vechi ștate în lujba cuiva”. Ca să nu credeți că inventez, vă dau imediat un exemplu cunoscut. Astfel, ne amintim, dna Olguța Vasilescu spunea, prin toamana trecută, că Iohannis este citez „un fan cu ștate vechi al președintelui Băsescu”.
Așadar, cum e corect să spunem: „stat de plată”, „cu state vechi”, „stat de funcții” sau „ștat de plată”, „cu ștate vechi”, „ștat de funcții”?
Mergem la DEX și citim: „STAT, state, s. n. 1. Listă, tabel. ♦ (În sintagma) Stat de plată = tabel, listă în care sunt înscrise drepturile bănești pe care le achită o întreprindere lucrătorilor ei. ◊ Stat de funcții = document (sub formă de tabel) în care sunt înscrise posturile, funcțiile, salariile etc. dintr-o întreprindere, instituție etc.”
De ce suntem tentați să spunem „ștat”? Probabil pentru a evita omonimia cu substantivul „stat” în sensul de țară. A doua explicație e faptul că, în sensul secund al cuvântului, cuvântul „ștat” a fost împrumutat din rusă și că a fost folosit în această formă. Acum însă norma cere să spunem și să scriem „stat” pentru toate sensurile.
Așa că, vă rog, nu mai spuneți „ștat de plată”, „ștat de funcții” sau „cu vechi ștate”, fiindcă păreți din alte vremi.
(rubrică difuzată în 23 februarie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta rubrici mai vechi la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/