? De când sărbătorim Crăciunul în 25 decembrie?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 3 ianuarie 2017, 09:13
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 29 decembrie 2016)
O doamnă din Timișoara, care îmi propune adesea cuvinte de explorat, mă întreabă de când sărbătorim nașterea lui Isus Cristos în 25 decembrie. Se știe, evangheliile nu precizează ziua și luna în care s-a născut Cristos. Mai mult decât atât, niciunul din istoricii timpurii ai Bisericii nu se referă niciodată la aniversarea sau existenţa Crăciunului printre sărbători. Poate că și pentru că, după ce creştinismul a devenit religie oficială, bisericile au căpătat autoritatea de a stabili data pentru fiecare sărbătoare religioasă.
Cât privește ziua de 25 decembrie, ar trebui spus că romanii păgâni obişnuiau, în ziua de 25 decembrie, să se adune pe un deal pentru a-l comemora pe Sol Invictus, „Nebiruitul Soare”, o sărbătoare ce aparținea cultului mithraic, un cult militar. Mithra sacrifica taurul, ca semn al unui nou început, al unei noi ere, când răul era abolit şi Soarele reurca pe boltă, la locul lui.
Istoricii Bisericii creștine sunt de acord că, pentru prima oară, Crăciunul a fost sărbătorit la 25 decembrie, în anul 354, de către Papa Liberius. Nu sunt date certe că această dată a fost adoptată în toată lumea creștină, dar se presupune că, în jurul anului 400, aniversarea Naşterii lui Cristos era deja stabilizată la data de 25 decembrie. cu excepţia Palestinei, unde celebrarea se făcea la 6 ianuarie.
În fine, aș vrea să vă mai spus că termenul englezesc pentru Crăciun (Christmas), denumire internaţionalizată în zilele noastre, provine din engleza veche „Cristes Maesse”, însemnând „Liturghia lui Cristos”.
(Foto: descopera.ro)