? De fapt, zodiacul este o poveste cu animăluțe
![? De fapt, zodiacul este o poveste cu animăluțe ? De fapt, zodiacul este o poveste cu animăluțe](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2018/03/zodii.jpg)
Articol de Dana Florea, 30 martie 2018, 15:34
La unul dintre posturile comerciale de televiziune sunt invitate tot soiul de persoane, cu figuri mai mult sau mai puțin dubioase, ce vorbesc într-o limbă enigmatică despre zodii, despre magie, despre fantome, despre preziceri, într-un cuvânt despre multe fenomene misterioase ce ne înconjoară. Între invitați, astrologii au partea leului, ca să ne exprimăm în limbaj specific, în această încercare de explicare a lumii dincolo (sau dincoace?) de explicațiile științifice.
Sigur, omul modern este unul care nu crede că, de pildă, stelele ne pot influența destinul, dar asta nu îi împiedică pe contemporanii noștri să citească în fiece zi ce le prezice zodiacul. Și, când spun că mulți citesc rubrica despre zodii, mă refer și la oamenii credincioși, și la atei. Ca să fiu mai concret, sunt cunoscute multe cazuri în care cardinali, papi sau chiar patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române își consultau cu sfințenie, ca să zic așa, astrograma. „Astrogramă” înseamnă poziția soarelui, a lunii și a celorlalte planete la un moment dat. În fine, nu despre adevărul sau lipsa de consistență a astrologiei vreau să vă vorbesc astăzi, ci despre faptul că o asemenea viziune despre om și poziția sa în univers se numește hilozoism. Cuvântul „hilozoism” este compus din alte două cuvinte ce vin din greaca veche: hyle, ce înseamnă „materie”, și zoon, adică „animal”. De fapt, cuvântul zooneste bine ascuns în cuvântul „zodiac”. Asta findcă „zodiac” era, în greaca veche, un diminutiv pentru animal. Adică animăluț.
(rubrică difuzată în 28 martie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)