? De pe vremea când ambasadorul Franței trata migrenele reginei sale cu tutun
Articol de Dana Florea, 26 iulie 2017, 12:25
Nu vă trag în piept, dar să știți că:
- Tutunul a fost folosit ca medicament împotriva migrenei
- Cuvântul „nicotină” vine de la numele unui ambasador
Bețivii beau pe ficatul lor, narcomanii se droghează pe sănătatea lor, dar fumătorii fumează și cu plămânii altora. Iar principalul dușman din țigară este substanța numită nicotină.
Cuvântul „nicotină”, un cuvânt cu o istorie cel puțin la fel de interesantă ca a tutunului sau a tabacului. Europenii nu cunoșteau tutunul până la descoperirea Americii. Columb îl aduce în Spania, iar portughezii îl aclimatizează. Către mijlocul secolului al XVI-lea ambasadorul Franței la Lisabona, Jean Nicot de Villemain, trimite circa 1500 de frunze de tutun tocate Catherinei de Medici, descriind tutunul ca un medicament capabil să calmeze migrenele.
Așadar, cuvântul „nicotină” vine de la numele unui ambasador.
Multă vreme tutunul va fi mestecat și prizat, adică tras pe nas de mai toată aristocrația: nobili și clerici deopotrivă. Obicei dizgrațios, fiindcă, tutunul mestecat era scuipat, iar după ce era prizat, urmau strănuturi interminabile. Astfel că papa Urban al VIII, în anul 1642, a dat o bulă de excomunicare a consumatorilor de tabac. La data respectivă, se fuma deja tutunul în pipă și se pare că obiceiul a fost preluat tot de la băștinașii de pe continentul american. De altfel, spaniolii au împrumutat cuvantul „tobacco” de la haitieni: „tsibatl”.
Pentru pieile roșii, a fuma pipa era un gest sacru, ce pecetluia o înțelegere. Cei mai maturi își aduc aminte de westernurile anilor ‘60–‘70 unde se fuma pipa păcii.
Dupa 1840 apar țigaretele. Se pare că fumatul tutunului în foiță de hârtie este invenția unui francez care a întrebuințat hârtia în care își ținea praful de pușcă.
Filtrul de țigară a apărut la începutul anilor 60, dar funcția acestuia de filtrare a nicotinei era îndeplinită de portțigaret.
Nu uitați: Fumatul dăunează grav și sănătății celor din jur.
(rubrică difuzată în 19 ianuarie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: pixabay.com)